Конгрес ФХУ. Георгій Зубко відзвітував про досягнення впродовж першого року президентства

У конференц-залі Київського національного університету фізичної культури і спорту завершився щорічний Конгрес Федерації хокею України. Президент Федерації Георгій Зубко відзвітував перед делегатами за перший рік діяльності на посаді.

«Ми оновлюємося за формою і за суттю, – підкреслив на початку свого виступу Георгій Юрійович. – Це був рік, за який не все вдалося, хотілося б більшого. З першого дня знаходимося під тиском, стикаємося великою кількістю маніпуляцій. Але це робить нас сильнішими. Важливо, щоб фокус уваги був сконцентрований саме на розвитку».

Президент проінформував, що наразі у штаті Федерації хокею України та штаті національних збірних працює 47 людей. Цьогоріч Федерація переїхала в новий офіс у межах національного спортивного комплексу «Олімпійський». Разом зі зміною адреси відбулося також оновлення зовнішнього вигляду ФХУ – презентовані нові, сучасні символи організації, які допомогли привабити нових спонсорів і партнерів. Поряд із тим, ведеться велика повномасштабна рекламна кампанія хокею, яка охопила всі аеропорти, громадський транспорт та інші місця великого скупчення людей. Дала українському хокеєві заявити про себе така масова подія, як фестиваль «Атлас-вікенд». Відкриття простору хокею на події мало дуже великий відклик, майже півмільйона людей пройшло скрізь локацію Mastercard і ФХУ.

Георгій Зубко констатував, що наразі ФХУ може констатувати стабільність фінансових процесів, що на тлі війни і загального економічного занепаду є неабияким досягненням. Впродовж року Федерація розпочала співпрацю з компанією Vbet, яка стала титульним спонсором національної збірної України, компаніями КLO,  Innovex.

Важливою подією стала також поява двох нових відокремлених підрозділів ФХУ – у Кіровоградській і Чернівецькій областях. Таким чином, тепер Федерація має регіональні осередки в усіх областях України.

Звісно, однією з найзнаковіших подій 2021 року стало входження ФХУ в число співзасновників Української хокейної ліги, завдяки чому Федерація повернула собі контроль над проведенням національної першості. «Не всі причетні особи сприйняли цю подію адекватно, але ми рухаємося шляхом зміцнення нашої національної першості», – підкреслює пан Зубко.

Окремо варто відзначити також прогрес в організації дитячо-юнацьких змагань. І то не дивлячись, що останні сезони є складними з огляду на пандемію. Загалом у всеукраїнських змаганнях взяло участь  понад 2000 дітей. У спілці з Міністерством молоді і спорту ФХУ почала проведення повноцінного молодіжного чемпіонату, Молодіжної хокейної ліги за участю восьми команд, складених з гравців, не старших 21 року.

Спільно з Федерацією хокею Швеції була розроблена єдина методика підготовки хокеїстів, вже перекладена на українську мову хокейна абетка. «Тепер ми розуміємо, які навики потрібні дітям, – каже пан Зубко. – Для ліпшого розуміння ми провели перший семінар за участю шведських фахівців. У Швеції за цією програмою займається 95% дітей в усій країні. Про те, яких результатів досягли в хокеї шведи, зайвий раз нагадувати не треба. Приємно, що на семінар заявилося понад 100 тренерів, взяли участь 60».

Поступово прогресують і українські хокейні судді. Впродовж 2021 року було проведено два великих збори, наші рефері отримали 102 ліцензії трьох типів. 33 судді готові обслуговувати професійні змагання.

Чимала робота проведена й у напрямі діяльності національних збірних. Загалом протягом року у внутрішньому календарі вдалося викроїти чотири обов’язкових міжнародних паузи. Національні команди різних вікових категорій провели 14 зборів і вісім турнірів. Вперше в історії на міжнародний турнір за кордон виїздила жіноча збірна.

Знаковою в далекотерміновій перспективі є захист програми побудови льодових арен, за програмою президента «Велике будівництво». Найближчим часом ФХУ за державної підтримки збирається ввести в експлуатацію 19 малих арен місткістю до 500 місць в усіх областях. У цей час ведуться наради з усіма головами адміністрацій, розроблені ескізні проекти і робоча документація, яка має бути фіналізована до 15 січня 2022 року. Перший повний тендер на повномасштабні роботи отримає Волинська область.

Поряд із малими аренами планується зведення льодових стадіонів не менше як на 3000 місць в Одесі, Харкові та Дніпрі. При цьому в стадії реалізації вже знаходиться арена «Метеор» у Дніпрі. То буде спорткомплекс з двома майданчиками – стаціонарним і мультифункціональним. Він має бути введений в експлуатацію в 2023 році.

У подальшій перспективі заплановане будівництво двох арен-трансформерів на 10 000 у проекті підготовки Україною до подачі заявки на проведення зимової Олімпіади-2030. Такі спорткомплекси мають з’явитися в Києві і одному із західноукраїнських міст.

«Наразі в Україні є 23 придатних для гри в хокей льодових майданчики, – підкреслює Георгій Зубко. – Звичайно, цього недостатньо. Найближчим часом ми маємо зробити прорив у будівництві хокейної інфраструктури. Нашу програму назвав найкращою за останніх 10-15 років навіть президент IIHF Люк Тардіф».

В 2021 році ФХУ змінила медійного партнера – на місце телеканалу Xsport прийшла група компаній «Спорт». Саме на телеканалах «Спорт 1», «Спорт 2» і «Спорт 3» з 27 грудня проводитимуться всі трансляції – від чемпіонатів України до чемпіонатів світу. Зокрема 3-7 січня наступного року новий партнер транслюватиме відроджений Федерацією після тривалої перерви Кубок України, заявку на участь в якому подали всі п’ять учасників УХЛ.

Також у січні 2022-го буде запущений новий сайт Федерації. Це буде багатофункціональна платформа, на якій буде зібрана всеможлива інформація про український хокей.


Вас може зацікавити