Хто має право проводити офіційні змагання з хокею в Україні? Відповідаємо на це запитання

Днями в мережі з’явилась інформація, що була створена Українська хокейна асоціація. До слова, уся комунікація новоспеченої спілки наразі відбувається через сайт Української хокейної ліги, кінцевим бенефіціаром якої є президент ХК «Донбас» Борис Колесніков. 

Так, УХА вже готова проводити Жіночу хокейну лігу та відкрила прийом заявок. Однак одразу постає запитання: яка від цього користь для клубів? Ці змагання не мають статусу чемпіонату України і не можуть його мати. Що вже казати про потенційну фінансову користь від виступу в таких змаганнях? Зокрема, варто згадати нещодавній відкритий лист уболівальникам від директора ХК «Кременчук» Тараса Захарченка, у якому він зазначив наступне щодо змагань, які проводила УХЛ:

«Усередині УХЛ немає конфлікту інтересів, однак спроба нашого клубу змінити деякі фінансові аспекти проекту не береться до уваги керівництвом Ліги. Клуби УХЛ, повністю фінансуючи утримання ліги та проведення чемпіонату відсторонені від отримання спонсорських дивідендів. Згідно з регламентом близько 70% рекламних площ арен та ігрової форми ліга бронює для себе, клуби ж не допущені до фінансових прибутків. Але ми разом створюємо рекламний продукт, який цікавий для спонсорів (і мова йде про чималі суми)».

Так, ніхто не забороняє новоствореній УХА проводити свої змагання, але в черговий раз підкреслюємо, що тільки одна національна федерація, статус якої є лише у Федерації хокею України, може проводити офіційний чемпіонат України згідно з Законом України «Про фізичну культуру і спорт». І саме участь в чемпіонаті України, а не в будь-яких інших змаганнях, надає команді-учасниці низку преференцій. Наприклад, нині переможець чоловічої національної першості має право представляти Україну на міжнародній арені – у хокейній Лізі чемпіонів, тоді як віцечемпіон змагань може виступити на Континентальному Кубку. Перемога ж на інших комерційних змаганнях на території України не дає команді такого права та можливості. 

Ба більше, відповідно до чинного Договору №26/4.4/18 від 13.12.2018 року з Міністерством молоді та спорту України тільки Федерація хокею України має виключне право представляти український хокей із шайбою на міжнародних змаганнях і проводити їх на території України. І мова йде не лише про чемпіонати світу. Саме Федерація має комунікувати з організаторами таких міжнародних змагань, як Ліга чемпіонів чи Континентальний Кубок. А не інші хокейні суб’єкти, адже це може призвести до негативних наслідків – аж до дискваліфікації української команди чи країни-члена Міжнародної федерації хокею (IIHF).

Наостанок наголосимо, що головна мета нашої Федерації та її прямий обов’язок – розвивати хокей в Україні. Саме тому Федерація надалі самостійно проводитимемо чоловічий чемпіонат України без посередників, які не виконали свої обов’язки щодо маркетингової складової проведення змагань і залучення фінансування для розвитку клубів. Також буде скасовано стартові внески, оплату трансляцій і суддів для команд, аби зменшити навантаження на них, чого не було зроблено раніше.

Уже найближчим часом буде офіційно представлено нашу національну першість із хокею з шайбою в сезоні 2021/2022. А поки що до 15 липня 2021 року у Вас є змога надіслати нам заявку для участі. Ми хочемо створити справді конкурентоспроможний чемпіонат, а не закритий клуб із чотирьох команд, три із яких де-факто підпорядковуються одній людині.


Вас може зацікавити