Іван Пузиревич: «Після 7:0 у першому періоді тренер просив більше полякам не забивати»

Напередодні грудневого збору лави збірної України підсилила легендарна постать. Постать, яка була дотична до всіх найгучніших успіхів українського хокею. Мова про масажиста Івана Пузиревича, котрий з початку 70-х років минулого сторіччя працював у київському «Соколі», а з набуттям Україною незалежності виконував функції масажиста, лікаря, сервісмена й адміністратора у збірних України. Зокрема в національній. З першою командою країни Іван Санич, як його називають усі гравці минулого й сучасності, був на всіх дев’яти чемпіонатах світу в елітному дивізіоні і єдиній в історії нашого хокею Олімпіаді в 2002-му. Після юніорського чемпіонату світу в дивізіоні 1В в 2019 році Іван Пузиревич на якийсь час відійшов від справ. А тепер на запрошення Національної федерації знову виконує звичні для себе обов’язки. Його бувальщини з історії українського хокею полюбляє слухати старий і молодий.

– Звичайно, стежу за станом справ в українському хокеї постійно, спілкуюся зі старими друзями, – каже Іван Санич. – Ось нещодавно зідзвонювалися з нашим видатним тренером Анатолієм Богдановим, котрий живе у Фінляндії і якраз відпочивав у Мексиці. А повертатися в збірну я вже, чесно кажучи, не планував. Я не такий юний, як був раніше. Проте хлопці зателефонували, сказали, що мої вміння зараз команді знадобляться. Не міг відмовити. Так, я вже не можу, як раніше, замінивши суглоб, підіймати важкого. Та й тиск скаче. А раніше я одночасно і масажистом, і точильником ковзанів, і адміністратором був. «Сокіл» у вищій лізі чемпіонату СССР завдяки мені два роки взагалі обходився без лікаря. Нині таких об’ємів вже не потягну. Але масажистом бути можу.

– Більшість хлопців, які зараз перебувають у команді, ви знаєте.

– Так. З ними раніше постійно перетинався у юнацькій і юніорській збірних. Андрія Міхнова колись застав ще у національній. Хоча є й зовсім нові хлопці. З тренерами, звісно, знайомий найліпше. Вадима Шахрайчука і Костянтина Сімчука пам’ятаю ще фактично дітьми, гравцями другого складу «Сокола». Потім вони понад десятиліття грали за збірну. Обоє були лідерами – Вадим в атаці, а Костя цементував у воротах оборону. А бути лідерами в команді першого десятиліття 2000-х будь-хто не міг. Тоді вибір гравців у нас був серйозний. Люди грали на високому рівні у провідних європейських чемпіонатах. Такі команди, як Угорщина, Польща, Франція чи Австрія тоді для нас були не суперники. Нині часи змінилися.

Масажист Пузиревич і центрфорвард Шахрайчук у збірній під керівництвом Анатолія Богданова

Пригадую, як ще у 70-ті поїхали з «Соколом» у польське місто Новий Тарґ. «Сокіл» тоді посідав у чемпіонаті СССР шосте місце. Наш тренер Володимир Єгоров до переїзду в Київ два роки очолював збірну Польщі. Власне, він про цей вояж і домовився. Ми тоді кількома командами з різних видів спорту поїхали – гандбольний «Спартак» Ігоря Турчина, баскетбольний «Будівельник». «Сокіл» грав з чемпіонами Польщі. Після першого періоду ми вели 7:0. Єгоров заходить у роздягальню і каже: «Хлопці, більше не забивайте, бо вони нас більше не запросять».

– Які зміни в нинішній збірній відзначите в порівнянні з тим, що бачили раніше?

– Зараз команда добре харчується. А тоді ми, аби прогодувати молодих та здорових спортовців, змушені були брати з собою на виїзди банки зі згущенкою, рибні консерви, «тушонку». Екіпірована нині теж на найвищому рівні. Усе нове, якісне, красиве – починаючи від курток і костюмів, закінчуючи ігровою амуніцією. Раніше постійно доводилося підшивати ковзани, налокітники, нагрудники, рукавиці, іншу екіпіровку. Найбільшою проблемою були ковзани. Якось шайба влучила у ковзан воротареві «Сокола» Валерієві Голдобіну. Після сильного кидка у «взутті» виникла отакенна діра. Носок розколовся на багато шматків. Запасних воротарських ковзанів у нас просто не було. Як я вийшов із ситуації? Вирізав пошкоджену ділянку, заклав поверх діри на клей звичайну столову ложку, перемотав її ізолентою. Голдобін у такому ковзані грав десь із півроку. Поки не дістали нові.

 У цьому контексті також пригадується історія, пов’язана з оборонцем «Сокола» Толиком Донікою. Закордонне екіпірування на команди тоді розподіляв Спорткомітет СССР. Пріоритет віддавався московським командам, а потім доходила черга до киян, рижан, челябінців та інших немосковських колективів. Нам на «Сокіл» виділяли на сезон п’ять пар шкіряних ковзанів фірми Bauer. Звісно, між 25-ма хокеїстами поділити обновку було складно. Тому тодішній адміністратор «Сокола» Василь Фадєєв вирішив, що в ковзанах по черзі гратиме кожна ланка, починаючи від першої.

Іван Пузиревич і лікар збірної України Володимир Секретний

Доніка грав у третій п’ятірці. Його звичний розмір взуття – 42,5-43. А ковзани були лише 42-го розміру. Митрофанович запропонував Толикові або грати в цих ковзанах, або очікувати, коли привезуть інші. Доніка поміряв, пальці скрутилися. З ситуації він вийшов оригінально – вирізав ножем чи лезом для гоління у середині ковзана коло в шкіряному захисті. Ніби допомогло, але в тому й річ, що шкіра, яка намокла, трохи підсохнувши, має властивість скручуватися. Щораз більше. Шкіряні кола гострі, натерли Анатолієві на п’яті отакенну рану. Нині, звісно, таких жахіть немає. Все набагато цивілізованіше. А тоді наші хокеїсти, вже після того, як «Сокіл» у 1985 році здобув бронзу чемпіонату СССР, купували якісне екіпірування у знайомих гравців московських ЦСКА чи «Динамо», котрі їздили за кордон і мали більше можливостей, щоб придбати ті ж ковзани, щитки, налокітники.

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

VBET Ukraine  — Титульний партнер національної збірної команди України з хокею


Вас може зацікавити