Хокеїсти українських клубів отримали рекомендації перед проведенням допінг-тестів

Хокеїсти шести українських клубів у режимі Zoom-конференції прослухали лекцію на тему антидопінгової освіти. Начальниця відділу інформації та просвітницької діяльності Національного антидопінгового центру Ольга Ющенко за сприяння керівника медичного департаменту Федерації хокею України Володимира Секретного впродовж години давала нашим гравцям цінні поради щодо правильної здачі допінг-тестів, а також самоконтролю при вживанні препаратів.

«Антидопінгова освіта вкрай важлива на шляху до того, як спортовець зіткнеться з потребою здавати допінг-проби, – підкреслила на початку своєї промови пані Ющенко. – Атлети мають знати свої права та обов’язки».

Всесвітня антидопінгова аґенція (WADA) класифікує препарати як такі, які не можна вживати ніколи і які не можна вживати в змагальний період і дає на своїх ресурсах їх чіткий перелік. Приймаючи рішення про вживання тих чи інших медичних препаратів, спортовці найперше зобов’язані проконсультуватися з лікарем. Самостійно перевірити склад препаратів можна через довідкову базу Global-DRO, ввівши назви речовин, вказаних на упаковці пігулки.

WADA категорично не рекомендує вживати харчові добавки. Згідно зі статистичними даними, 80% атлетів здають позитивні допінг-проби саме після вживання харчових добавок. Одна з причин такого явища – серед цього продукту є велика кількість фальсифікату.

«Отримавши звістку про необхідність здавати допінг-тест, спортовець зобов’язаний це зробити будь-де і за будь-яких обставин, – попереджає Ольга Ющенко. – Відмова є порушенням антидопінгового законодавства. Тестування – нагода довести, що ви чистий спортовець. При цьому атлети несуть особисту відповідальність за те, що потрапляє в їх організм».

Вас може зацікавити