«Хокейний байрактар». У Польщі відбудеться турнір за участь команд з восьми країн на підтримку України

10-13 листопада в польській Торуні відбудеться благодійний хокейний турнір «Хокейний байрактар» на підтримку України за участю 12-ти команд з восьми країн.

Список учасників вражає: «Лямі» (Гельсінкі, Фінляндія), «Нітро» (Кярпят, Фінляндія), «Сатуланнуоліят» (Фінляндія), «Олд Бойз» (Соколов, Чехія), «Buly Centrum Kravare» (Чехія), «Градец Кралове» (Чехія), «Мехіко Ворріорз» (Мексика), «Поморзянин» (Польща), «Витязь» (Харків, Україна), «Хокей Панкс» (Вільнюс, Литва), «Мендасклуббен» (Швеція), «Спітфайр» (Лондон, Англія).

Ідейним натхненником турніру є харківський підприємець Роман Мікутін. У 2006 році він створив у рідному місті хокейний клуб «Витязь», котрий до 2013-го виступав у чемпіонаті України, а в наступних дев’ять років, тобто до російського вторгнення функціонував на аматорському рівні. Також пан Мікутін брав участь у будівництві у Харкові льодової арени «Айсхол», яка є домашньою для команди «Харківські Берсерки». Точніше, була, бо після ворожих бомбардувань споруда потребує ремонту.

«Коли на світанку 24 лютого к*цапи вторглися в Україну, відразу сім представників нашого «Витязя» долучилися до захисту Батьківщини: четверо, зокрема професійні хокеїсти Олексій Лазаренко та Олег Панасенко, вступили до лав Збройних сил, двоє служать у Нацполіції, один увійшов у лави територіальної оборони, – розповідає пан Мікутін. – Я разом із друзями допомагаю цим людям і їх бойовим побратимам як волонтер. Щоправда, з кожним наступним днем наші ресурси вичерпуються. Допомагати стає складніше. Тому й з’явилася ідея з організацією благодійного турніру».

Роман Мікутін і Олексій Лазаренко

Роман Мікутін розраховує, що з допомогою «Хокейного байрактара» зможе зібрати 5 мільйонів доларів, які збирається спрямувати на покупку для Харкова та інших постраждалих від війни регіонів 20-ти пожежних автомобілів і 15-ти карет швидкої допомоги.

Підтримав проведення турніру харківський міський голова Ігор Терехов. Оскільки терміни проведення «Хокейного байрактара» збігаються з Днем Незалежності Польщі (11 листопада), через помічницю першої леді Польщі вдалося досягти домовленості про підтримку змагань на найвищому рівні від керівництва сусідньої держави.

Також одним із амбасадорів турніру буде легендарний чеський голкіпер, олімпійський чемпіон, дворазовий володар Кубка Стенлі Домінік Гашек, який уже записав відео з закликом долучатися до ініціатив організаторів (див. – Instagram ФХУ). Цікаво, що то саме пан Мілютін не так давно розповів Домінаторові про персону Олега Панасенка, після чого видатний воротар повідав історію харківського хокеїста, а нині бійця ЗСУ на власній сторінці у Twitter.

Крім Гашека, «Хокейний байрактар» обіцяє підтримати ще ряд зіркових хокеїстів.

Власне, однією зі складових «Хокейного байрактара» поряд із турніром і змогою донатити напряму, через сайт турніру, буде аукціон, одним із лотів якого буде джерсі в мілітарі-стилі з автографами згадуваних зірок. Інші лоти: повний набір марок «Укрпошти» на військову тематику, включаючи випущену обмеженим тиражем марку з «руским воєнним кораблем»; труба РПГ Matador; трофейна каска з окупанта тощо.

На завершення розмови Роман Мікутін закликав усіх дієвих людей долучатися до «Хокейного байрактара» з інформаційною і матеріальною підтримкою і висловив сподівання, що спільними зусиллями ми приближаємо нашу перемогу і мир в Україні. «Бо те, що ці потвори зробили днями, вдаривши ракетами по центру Києва, на голову не налазить», – говорить пан Роман.

«У Києві – так. А для вашого Харкова такі бомбардування, на жаль, стали буденним явищем», – відповідаю.

Роман Мікутін погодився. Щойно ми попрощалися, як новинні Telegram-канали сповістили про нові вибухи в Харкові.

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

Вас може зацікавити