Хокейне «містечко» на льоду, 850 кидків, «класика» Ляльки та результативна більшість Мазура

Національна збірна України, котра готується до чемпіонату світу у дивізіоні 1B (23-29 квітня, Таллінн), завершила третій тренувальний день в естонській столиці в режимі дворазових тренувань. Мабуть, головною «фішкою» першої половини дня став невеликий відрізок тренування «два в два» з нестандартно близьким розташуванням воріт один до одного. Цікавий факт полягав в тому, що одні ворота встановили стандартно «обличчям» у поле, а ті, що навпроти – «спиною» до них. Такий різновид вправи головний тренер Вадим Шахрайчук запозичив у канадських колег під час нещодавнього турне студентської збірної України Північною Америкою. А основне завдання в ньому зводиться до того, щоб хокеїсту не програти боротьбу своєму опоненту на обмеженому просторі та отримати максимум у гольовій ситуації – забити гол.

«На маленькому просторі вчимося швидше думати, – коментує нову вправу чемпіон України у складі «Сокола» та центрфорвард збірної України Вадим Мазур. – Мені до вподоби такі креативні заняття – це як мінімум цікаво!»

Особисто сам Мазур у конкретному тренувальному відрізку «два в два» не зумів відзначитися, проте двічі закинув у ситуації під час розіграшу чисельної більшості «5 на 4»: «Хороші тренування вийшли і вдвічі приємно, що саме у нашої п’ятірки в синіх джерсі (Мережко – Денискін, Пересунько – Мазур – Трахт) пішли голи!

Непогану реалізацію п’ятірка синіх продемонструвала і потім у ситуації «5 на 3», а шайби закинули інші архітектори шайб – Ігор Мережко та Андрій Денискін.

А ось вечірнє заняття дещо «шокувало» збірників своїм навантаженням, оскільки коуч Вадим Шахрайчук запропонував підопічним 50-хвилинне «вибухове» тренування під назвою «хокейне містечко»: за 45 секунд гравці мали встигнути виконати «човниковий біг», завдати серію кидків та повернутися назад до вихідної позиції. І так 6 підходів! Справжнє випробування для гравців та воротарів. Враховуючи, що кожен хокеїст зробив мінімум 36 кидків, у підсумку вийшло, що по воротах трьох воротарів – Едуарда Захарченка, Богдана Дьяченка та Дмитра Кубрицького польові гравці завдали приблизно 850 кидків, причому на частку Едуарда Захарченка припала половина з них, адже голкіпер «Дніпра» тримав високу планку на останньому рубежі майже без перепочинку. Для порівняння, за підсумками регулярного сезону в офіційних іграх найкращий воротар чемпіонату України Захарченко відбив трохи більше (529 кидків), ніж сьогодні за одне 50-хвилинне тренування.

…Ну а вінчала насичене «хокейне містечко» на льоду запасної ковзанки «Тондіраба» серія булітів, де кожен хокеїст виконав свою версію кидків. Цікаво, що у найкращого бомбардира та найкориснішого гравця регулярного чемпіонату Віталія Ляльки кидок у хокейному «пенальті» не пішов, проте саме Лялька і виконав зрештою найефектніший буліт-класику – з-під ноги. До речі, подивитися його можна у соціальних мережах на сторінках Федерації хокею України.

«Якщо резюмувати тренувальний день, то він вийшов насиченим та різноманітним. Вечірнє заняття «човника» вийшло виснажливим, оскільки команда зараз під плановим навантаженням і всі гравці втомилися. Можливо, каскад булітів у моєму виконанні з цієї причини й не задався, – розповідає  нападник Віталій Лялька. – Куди комфортніше було брати участь у денному тренуванні “2 в 2” з розгорнутими воротами. Це не нова вправа в хокеї, але ігрова, де можна імпровізувати, відкритися, забити, проявити себе в єдиноборствах. Такі заняття, звичайно, цікавіші, ніж силове навантаження»

В’ячеслав Волков, прес-служба ФХУ із Таллінна

Титульний партнер національної збірної України – INNOVECS

Вас може зацікавити