Хет-трик Савицького, дубль «Сокола» і зіркова мить Ляльки. Згадуємо попередні фінали Кубка України

 

Наприкінці вересня в Одесі стартує четвертий в історії українського хокею національний Кубок. Попередніх три розіграші мали двох володарів трофею: торік гегемонію київського «Сокола» перервав «Кременчук».

Перший в історії Кубок України був розіграний протягом 20-24 березня 2007 року. Кубковим турніром ФХУ тоді вирішила замінити плей-оф національного чемпіонату, вручивши золоті нагороди переможцям «регулярки» – київському АТЕКу. Змагання відбувалися в два етапи за участю шести команд. На першому колективи були розділені навпіл і визначили за підсумками групового турніру дует фіналістів. Переможцем групи А став «Сокіл», котрий переміг 18:2 донецький «Донбас» і 9:1 – земляків з АТЕКа. Ще в одному матчі «АТЕК здолав «Донбас» 10:3.

Як і «Донбас» в іншому тріо, був свій явний аутсайдер і в групі В. Клуб «Львів» програв київським «Беркуту» і «Компаньйону» з непристойними результатами 5:22 і 1:14. Дербі двох столичних колективів виграв 4:3 у серії буллітів «Беркут».

Таким чином, перший Кубок України у фіналі розіграли «Сокіл» і «Беркут». До цього турніру команди підійшли з різною мотивацією. «Сокіл» жадав реабілітуватися за непереконливий сезон. Річ у тім, що в національному чемпіонаті підопічні Сеуканда вперше в історії фінішували за межею призерів, а в білоруській Екстралізі не пробилися в число учасників плей-оф. Натомість керівництво «Беркута» сприйняло як провал друге місце в чемпіонаті України і відправило у відставку головного тренера команди Костянтина Буценка. Помічник наставника Раміль Юлдашев пропозицію очолити команду відкинув. Як наслідок, на матчі Кубка в статусі граючого тренера команду виводив 35-річний Олександр Савицький. Для нинішнього спортивного директора «Кременчука» то був початок тренерської кар’єри.

«Беркут» (Київ) – «Сокіл» (Київ) – 3:7 (1:4, 0:2, 2:1)

Шайби: 0:1 – Гунько (Бобкін, Бобровников, – більш.), 00:52. 1:1 – Савицький (Кіча), 02:28. 1:2 – С. Черненко (О. Благий, Гунько), 04:58. 1:3 – Бобкін (Гунько, Матвійчук, – більш.), 12:14. 1:4 – Кириченко (Лясковський, Яковенко), 12:56. 1:5 – Панченко (Бондарєв, Бега), 33:18. 1:6 – Матвійчук (Бобровников), 37:32. 1:7 – Бондарєв (Бега, Лясковський, – більш.), 49:30. 2:7 – Савицький (Бернацький, Віт. Гаврилюк, – більш.), 58:42. 3:7 – Савицький (Савенко, Супрун), 59:59

«Беркут»: Селіверстов (Андрущик, 37:36); Бернацький – Савицький, Василевський – Віт. Гаврилюк – Савенко; Полковников – Сичов, Проценко – Майко – Квітченко; Слюсар – Кіча – Дворецький; Супрун. Тренер – Олександр Савицький

«Сокіл»: Пяткевич (Напненко, 55:19); Гунько – О. Благий, Матвійчук – Бобровников – Бобкін; Ден. Ісаєнко – Лясковський, Бега – А. Бондарєв – Панченко; Ємельяненко – В. Черненко, Шевченко – С. Черенко – Катрич; Свиридов, Легачов – Яковенко – Кириченко; Войцехівський. Тренер – Олександр Сеуканд

24 березня 2007-го. Бровари. ТРЦ «Термінал». 515 глядачів

Цікаво, що оскільки клубні кольори в обох фіналістів тоді були однаковими, біло-синіми, компроміс суперники знайшли оригінальний. «Беркут» грав фінал у своїй формі, а «Сокіл» вийшов у синьо-жовтих джерсі збірної України, з рекламою тодішнього спонсора національної команди на грудях.

У складі «Сокола» тоді був відсутній ключовий оборонець Володимир Алексюк, котрий травмував пах. Його замінив, відігравши сезон у складі білоруського «Гомеля», Денис Ісаєнко. Натомість Савицький мав кадрових проблем значно більше. Через пошкодження з обойми випали обидва найкращих бомбардири першості України Олександр Зіневич і Дмитро Марковський, котрі в матчах чемпіонату набрали 86 і 77 очок відповідно. Надодачу останньої миті на лікарняне вирішив піти син колишнього головного тренера, молодий і перспективний нападник Микита Буценко. Як наслідок, за Кубок «Беркут» бився двома парами оборонців, а номінальні захисники Микола Майко і Павло Дворецький грали в нападі.

Боротьби в фіналі, на льоду броварського «Термінала» тоді не вийшло. «Сокіл» фактично зняв питання про переможця ще в першому періоді. Цікаво, що в складі «Беркута» першим і єдиним за кар’єру хет-триком відзначився граючий тренер Олександр Савицький.

Сам Кубок-2007, на відміну від нинішнього, який важить 30 кг, був зовсім легким. Тодішні гравці «Сокола» згадують, що в чаші помістилося лише три літри шампанського. Цікаво, що після того, як капітан переможців Василь Бобровников отримав кубок, гравці «Сокола» поїхали святкувати перемогу в рідний спорткомплекс «Авангард». Той самий, який через три роки закрився на реконструкцію, котра триває понині.

З потенційних учасників прийдешнього кубкового турніру в статусі гравця залишаються лише двоє хокеїстів: нападник Сергій Черненко, який нині виступає за «Кепіталз», а тоді здіймав трофей над головою як представник «Сокола», а також Павло Дворецький, який 17 років тому грав за «Беркут», а нині представляє «Тризуб». Ще шестеро учасників фіналу-2007 нині тренери: Олександр Бобкін – «Шторма», Павло Легачев – «Берсерків», Денис Ісаєнко – «Кременчука», Юрій Гунько – «Кпіталз», Олександр Яковенко і Олег Благий – «Тризуба». Олександр Савицький – спортивний директор «Кременчука», Ігор Слюсар – сервісмен «Сокола».

Хто б тоді подумав, що другий розіграш Кубка України відбудеться аж через 15 років, коли в Федерації хокею України після 14-ти років зміниться керівник. Новий очільник ФХУ Георгій Зубко реанімував турнір, якому було присвоєне ім’я першого президента Федерації хокею України Анатолія Хорозова. У Фіналі чотирьох Кубка, який відбувався в Кременчуку, на арені «Айсберг», грали чотири команди: «Сокіл», «Кременчук», Дніпро» і команда Броварського спортивно-фахового коледжу. За підсумками групового турніру «Сокіл» і «Кременчук» вийшли у фінал, який і визначив другого переможця трофею.

«Сокіл» (Київ) – «Кременчук» – 4:1 (1:0, 1:0, 2:1)

Шайби: 1:0 – Рубан (Міхнов), 04:50. 2:0 – Єлисеєнко (Кузьменко, – більш.), 21:02. 3:0 – Міхнов (Кузьменко), 41:14. 4:0 – Рубан (Кузьменко), 49:46. 4:1 – Казьянін (Денискін), 53:09

«Сокіл»: Кубрицький; Мажуга – Ан. Алексєєв, Р. Благий – Німенко – Андрущенко; Хайруллов – Рибалко, Рубан – Кузьменко – Міхнов; Герцик – Лєтов, Єлисеєнко – Смирнов – Павленко; Сисак, Коржилецький – М. Сімчук – Д. Гончаренко; Д. Давидов. Тренер – Олег Шафаренко

«Кременчук»: Мустафін; Тимофеєв – Григорян, Казьянін – Дубінін – Денискін; Серанов – Толстушко, Т. Гриценко – Хришпенц – Ворона; Горлушко – Т. Савицький, Грицьких – Баснєв – Забавін; Матусевич, Созонов – І. Савченко – Сеник; Сібілевич. Тренер – Олександр Савицький

6 січня 2022-го. Кременчук. Арена «Айсберг»

Як і в груповому турнірі, в фіналі Хокейного Класичного перемогли хокеїсти «Сокола». Героєм обох зустрічей став нападник киян Антон Рубан, який у зустрічі групового турніру, яка завершилася 5:3, зробив хет-трик, а в фіналі відзначився дублем. Крім того, просто видатну гру у воротах «Сокола» тоді демонстрував Дмитро Кубрицький.

Цікаво, що в того кубкового турніру був призовий фонд на загальну суму 500 тисяч гривень. Половину призових отримав володар Кубка. 125 тисяч – фіналіст. Херсонський «Дніпро» за третє місце отримав 75 тисяч. БСФК за четверте – 50 тис.

Враховуючи, що обидва фіналісти фіналу-2022 більше, ніж наполовину були вкомплектовані легіонерами сумнівного походження, з учасників того матчу в нинішньому розіграші братимуть участь одиниці. Зі складу «Сокола» то лише Роман Благий, з «Кременчука» – Всеволод Толстушко і Олександр Горлушко, які вже виступають за «Сокіл», а також Ілля Сеник, який тепер представляє «Київ Кепіталз». Також залишилися в тренерському штабі киян Олег Шафаренко і Костянтин Сімчук, а тодішній наставник «Кременчука» Савицький нині в клубі на іншій посаді. Це й усе.

Третій розіграш Кубка з огляду на повномасштабну війну відбувся лише на початку осені 2023-го. Всі матчі теж відбувалися в Кременчуку. В турнірі взяли участь всі шість команд національного чемпіонату, котрі на першому етапі були розбиті на дві групи. Переможцями першої став «Кременук», котрий переміг «Берсерків» (12:3) і «Кепіталз» (4:1). Іншу групу виграв «Сокіл», який здолав 4:3 Б «Дніпро» і 9:1 – «Тризуб». Тож доля трофею знову визначилася в Хокейному Класичному.

«Кременчук» – «Сокіл» (Київ) – 4:3 (1:2, 1:1, 2:0)

Шайби: 0:1 – Толстушко (Бабинець, В. Мазур), 08:41. 1:1 – Лялька (Кривошапкін), 11:16. 1:2 – Чердак  (Бабинець, Вол. Алексюк), 12:55. 1:3 – Толстушко (Бабинець, В. Мазур), 28:03. 2:3 – Кривошапкін (Лялька, – більш.), 39:30. 3:3 – Брага (Середницький), 52:50. 4:3 – Лялька (Кривошапкін), 57:53

«Кременчук»: Кучер; Варава – Матусевич, Лялька – Кривошапкін – Андрющенко; Ігнатенко – Кругляков, С. Тимченко – Середницький – Брага; Матвієнко – Максименко, Т. Савицький – Кривенко – Целогородцев; Бабчук – Панков, Андрущенко – Федоров – Геворкян. Тренер – Дмитро Сумець

«Сокіл»: Дьяченко; М. Полоницький – А. Бондарєв, Чердак – В. Мазур – Бабинець; Філімонов – Толстушко, Ромащенко – В. Захаров – Бородай; Євсейчик – Вол. Алексюк, Говорушко – Качан – Слюсар; Горлушко, Костромітін, М. Жеребко. Тренер – Олег Шафаренко

16 вересня 2023-го. Кременчук. Арена «Айсберг». Без глядачів

Одна з ключових подій того кубкового розіграшу трапилася на стадії групового турніру, коли капітан «Сокола» Роман Благий у середині матчу в нейтральній зоні грубо атакував в область голови і шиї оборонця «Тризуба» Михайла Васильєва. За що отримав матч-штраф і відповідно зіграти в фіналі не зміг. Ця втрата для «Сокола», який тоді перебудовував гру після повернення на тренерський місток Олега Шафаренка, виявилася надзвичайно відчутною.

Зрештою, «Сокіл», який до матчів Кубка встиг пройти повноцінні збори і провів серію товариських поєдинків з клубами польської Екстраліги, більшу частину гри домінував. І вів 3:1 після того, як екс-оборонець «Кременчука» Толстушко зробив дубль. Однак «Кременчук» видав блискучий третій період, вінцем якого стала переможна шайба капітана Віталія Ляльки за дві хвилини до завершення основного часу. Команда з Полтавщини тим самим перервала кубкову гегемонію «Сокола» і виграла трофей вперше в історії, а Лялька тоді отримав більшість індивідуальних призів – найкращого бомбардира, нападника і MVP турніру.

Цікаво, що хокеїсти «Кременчука» на нагородження не торкалися кубка. Мовляв, погана прикмета напередодні старту чемпіонату. Зрештою, час показав, що забобони не допомогли: чемпіонство здобув «Сокіл».

І ось тепер очікуємо четвертого розіграшу. Нинішнє керівництво ФХУ на чолі з Зубком продемонструвало, що кубковий турнір не є для нього разовим заходом з метою самопіару. Турнір стає традиційним і набуває авторитету.

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

Вас може зацікавити