ФХУ прописала в регламенті заборону на виступи в чемпіонаті України гравців з росії та білорусі

Відбулося чергове засідання Ради Федерації хокею України. Участь у засіданні вживу чи в форматі Zoom-коференції взяло 16 із 23-х представників Ради.

У порядок денний було включено сім питань. Найбільше часу було присвячено питанням, напряму пов’язаних з темою російсько-білоруської агресії. Спершу члени Ради одноголосно підтримали пропозицію Сергія Коваля про внесення в регламент чемпіонату України-2022/2023 пункту 21, яким прописується заборона на участь у турнірі представників країн-агресорок – росії і білорусі. Таким чином, ФХУ першою поміж спортивних національних федерацій України утвердила пункт про недопуск росіян та білорусів до внутрішніх змагань офіційно.

Затвердивши регламенти змагань в елітному дивізіоні і першій лізі загалом, проголосувавши за зміни до дисциплінарного кодексу, утвердивши медичні протоколи при проведенні навчально-тренувальних зборів, офіційних заходів збірних команд України, матчів чемпіонатів України і масових заходів сезону, присутні перейшли до обговорення найгострішої теми дня.

Пункт 5 порядку денного передбачав обговорення правового статусу громадян України, які брали участь в спортивних змаганнях з хокею з шайбою на території рф та/або білорусі, питання їх залучення до національних збірних нашої держави.

Рада ФХУ за підсумками проведеного внутрішнього розслідування щодо українських спортовців, які продовжили виступи в чемпіонатах росії та білорусі після 24 лютого 2022 року, визначила:

а) хокеїстів, які за першої можливості залишили чемпіонати росії та білорусі, і підтвердили свою громадянську позицію, залучати до виступів у складі збірних команд України (у випадку відповідності їх рівня вимогам до кандидатів до складу збірних команд);

б) зі спортовцями, які не змогли виїхати з об’єктивних причин (чинні контракти, наявність компенсацій за розрив тощо), але які підтвердили свою громадянську позицію, продовжувати тримати зв’язок та сприяти їх виїзду без залучення до виступів у складі збірних, а в подальшому розглядати можливість виступів за збірну лише у випадку офіційної заяви на ім’я ФХУ про відсутність російського і білоруського паспортів;

в) спортовців, які висловили антиукраїнську позицію, або переїхали до росії чи білорусі після 24 лютого для виступів у складі місцевих команд, не розглядати у статусі кандидатів до збірних команд України чи українських клубів взагалі.

«Разом з тим, пропоную продовжити роботу щодо релокації українського хокейного генофонду з росії чи білорусі до України», – підсумував обговорення президент ФХУ Георгій Зубко.

Вас може зацікавити