Федерація хокею України обрала асистента головного тренера Української збірної U-20 та U-18
Федерація хокею України призначила асистентом головного тренера Української збірної U-20 та U-18 Олександра Бобкіна – Борисенка Руслана Віталійовича. Він має великий досвід роботи як тренер та гравець. Працював у США, Канаді, Франції, Латвії, Казахстані та Румунії. Також Руслан Борисенко здобув дві вищі освіти – педагогічна, фізична культура і спорт, тренер з хоккею і англійська мова та зарубіжна література.
 
Новопризначений асистент головного тренера вже поділився планами роботи на новій посаді з пресслужбою ФХУ.
 
Що зміниться після призначення Вас на посаду заступника головного тренера?
Моє призначення в тренерському штабі принесе позитивні зміни, думаю цього і очікує від мене президент Федерації хокею. У нас немає часу довго розгойдуватися. До тренувального збору – один місяць. До Чемпіонату світу – два. Тому відразу включаюся у роботу. Разом із тренерським штабом переглядатимемо кандидатів на іграх чемпіонатів вищої ліги УХЛ і МХЛ, а також відео команд суперників на чемпіонаті світу. Певен, що разом ми гідно підготуємо наших гравців і отримаємо очікувані результати.
 
Яких нововведень потребує український хокей?
Правильні, конкретні кроки в цьому напрямку в нашому хокеї вже робляться: вітаю президентську програму “Великого будівництва”, завдяки якій має з’явитися 19 хокейних арен в Україні. Необхідно, щоб в кожному обласному центрі були такі арени. І тоді вже більш плідно можна буде працювати з обласними хокейними організаціями та місцевими органами влади щодо розвитку хокею в регіонах і в цілому в країні. В цьому сезоні став реальним такий проєкт як МХЛ. Це дуже важливий крок у підвищенні рівня підготовки хокеїстів і стимул для молодих.
 
Як Ви оцінюєте перспективи участі України в Чемпіонаті світу з хокею?
Я оптиміст. Упевнений, що державна допомога, фінансові вкладення спонсорів, зусилля хокейних менеджерів, щоденна робота тренерських штабів – дитячих, клубних і збірних команд, а також самих хокеїстів принесе всім нам позитивні емоції і результат. Ми у Федерації хокею налаштовані на позитив, тільки так можна чогось досягнути.
 
Як популяризувати хокей серед молоді? Як це відбувалося в Канаді, США?
Будь-яка популяризація такого спорту починається з наявності спортивних арен для можливості займатися хокеєм. Для цього потрібно скористатися досвідом США, Канади, Швеціі, де льодові майданчики будують, починаючи з дворів, районів і міст, закінчуючи багатофункціональними аренами у столицях. Вважаю, що відкриття в регіонах дитячих спортивних шкіл з хокею – це вже хороший знак для популяризації. Про це починають активно говорити – значить ми на правильному шляху. Серед іншого, необхідно проводити шкільні уроки фізкультури, зокрема, навчати дітей катання на ковзанах, організовувати змагання між школами, університетами – це і є правильний шлях і ми до цього йдемо. Свого часу так робили у Канаді і США.
 
Як Ви прийшли в цей вид спорту? Чому саме хокей вибрали?
Все почалося з дворового хокею. Наша сім’я жила на Півночі Росії. Звикли до звичайного катку з природного льоду. Дев’ять місяців в році від -20 до -40 градусів морозу. Більше доводилося чистити лід, ніж кататися. В одній команді одночасно діти різного віку. Звичайно, це був аматорський дитячий хокей, але все ж мені цей вид спорту став дуже близьким. В 14 років я повернувся в Україну і продовжив займатися хокеєм в київському “Соколі”. Я з Чернігова, тому спочатку жив в Києві сам. Брату теж подобався хокей і батьки вирішили приїхати до Києва, орендували квартиру, працювали і підтримували нас. Звичайно, було складно, але цікаво. Я радий, що сьогодні, як і багато років тому, мені складно, але як і раніше цікаво … Хокей – вид спорту зухвалий, мужній, стрімкий, активний, переможний і видовищний! Грайте в хокей, будьте здорові і позитивні!
 
 

Вас може зацікавити