Едуард Захарченко: «Придбав нові щитки, але в них відчуваю «важкість», м’язи «забиваються»

Вже завтра, 18 листопада, 🇺🇦ХК «Кременчук» розпочне європейський похід за другим за престижністю хокейним трофеєм – Континентальним кубком. Для того, щоб пробитися до «Фіналу Чотирьох» єврокубка, віце-чемпіон України має фінішувати на одному з двох перших місць у групі зі словацькою 🇸🇰«Нітрою» (господарі льоду), польською 🇵🇱«Унією» та італійським 🇮🇹«Асіаго».

Щоб гідно виступити у 🇸🇰Словаччині та спробувати вирішити «великі завдання» на євроарені, кременчужани орендували у «Сокола» та «Дніпра» групу українських збірників, серед яких і найкращий воротар жовтня чемпіонату України 27-річний Едуард Захарченко.

– Едуарде, того ж вечора після завершення міжнародного турніру в Будапешті за участю збірної України орендовані хокеїсти разом переїхали до Нітри, де приєдналися до основної обойми «Кременчука». Як зустрів тебе керманич Олександр Савицький, під керівництвом якого ти вже захищав ворота «Кременчука» два сезони у 2015-му та 2017 роках?

– Перед першим тренуванням у «Кременчуці» зустрілися з коучем, обійнялися, посміхнулися один одному та тренер запитав: «Готовий працювати?», – відповів: «Так». Спілкування вийшло мінімальним, оскільки попереду – серйозний турнір і у команді відчувається робоча атмосфера без хі-хі та ха-ха.

– Чи є розуміння, в яких матчах тренер розраховує випустити тебе в основному складі чи планує «завантажити» за повною програмою?

– Такої розмови не було… Думаю, все залежатиме від тренувального процесу, де окрім мене на місце у складі також претендують Кирило Кучер та Данило Макаренко.

– На підставі останнього виступу у складі збірної України, здається, Едуард Захарченко зразка осені-2022 дістався піку своєї форми!

– Зразкову форму я ще не набрав (посміхається). До того ж, мене зараз турбує ось яка історія: буквально перед турніром за збірну України в Будапешті я придбав нові щитки, але на практиці вони виявилися важчими, ніж попередні. Через це у першій грі проти Італії ноги почали «навантажуватись», м’язи швидше «забиватися» і відповідно «підсаджуватись» дихання… Добре, що в збірній класно спрацювали лікар і масажист, які допомогли привести ноги в тонус… Але в ході тренувань за «Кременчук» поступово знову став відчувати тяжкість, м’язи стали «забиватися» в тих місцях, де цього не повинно відбуватися на початку сезону, особливо після хорошої передсезонки в «Дніпрі».

За «Кременчук» я також зіграю у «важких» щитках, а після повернення до України ще поміркую, як далі діяти. Можливо, повернуся до свого колишнього обмундирування, правда, для цього мені потрібно буде щось вигадати з глибоко порізаним щитком.

– А що з ними сталося?

– Після одного з матчів чемпіонату України я виявив серйозну проблему: це не просто поріз поверхневої шкіри, а реальна дірка у щитку! Наш технічний працівник Даня Гриценко на якийсь час усунув проблему за допомогою клею, проте щиток не витримав і знову розійшовся.

– Ти вже провів із «Кременчуком» чотири спільні тренування на льоду в Нітрі. Склалося уявлення, на що може розраховувати «Кременчук» у півфіналі Континентального кубка?

– Перепад рівня після «єврочеленджу» у Будапешті відчувається… На тренуваннях у Нітрі швидкості нижче, ніж у іграх за збірну України, але в під час турніру картина може змінитися. Сподіваюся на це! Щодо суперників, то на мій суб’єктивний погляд, нам під силу «переїхати» польську «Унію», зіграти гідно з «Нітрою», яка йде на восьмому місці в чемпіонаті Словаччини, і готуватися до складнощів у грі з «Асіаго», бо я вважаю італійців фаворитами нашого півфіналу. В “Асіаго” чимало натуралізованих північноамериканців, є гравці збірної Італії.

– На відміну від «Нітри» та «Асіаго», наш перший суперник «Унія» – лідер чемпіонату Польщі і також має у своєму складі велику кількість іноземців.

– Я не вважаю, що польський чемпіонат набагато сильніший за український. Більше того, мені здалося, що ігри рівня «Кременчук» – «Дніпро» за своїм рівнем нічим не поступалися зустрічам «єврочеленджу» за участю Італії, Угорщини та Словенії, хоча дві з трьох збірних представляють елітний дивізіон, а гравці виступають у сильний європейських чемпіонатах! Думаю, «Кременчук» у єврокубку постане у ролі «темної конячки» і це може бути плюсом для нас. Адже збірна України в Будапешті також у рейтингу та статусі знаходилася серед андердогів, а насправді нам вдалося показати гарний результат.

– У чому ще може бути козир “Кременчука”?

– У швидкому та активному хокеї! Якщо зіграємо агресивно в канадській манері, то цей стиль може стати сюрпризом для наших майбутніх суперників. Звичайно, активна гра може призвести до «обрізів» і частих провалів в обороні, але не гадатимемо – дочекаємося ігор.

– Як тобі якість льоду в Нітрі?

– Коли виходиш на чистий лід, то все ок, але після 15-20 хвилин тренування лід починає нарізатися і перетворюватися на «кашу»: шайба скаче, снігу повно… Подивимося, як буде на турнірі після заливки льоду перед кожним періодом…

– Оголосите, яке завдання поставлено перед “Кременчуком” на єврокубок?

– Завдання зрозуміле, як божий день: пробитися в наступний етап – «Фінал Чотирьох». Це стало зрозумілим ще на стадії переговорів керівництва «Кременчука» з орендованими хокеїстами. Інакше б нас не запрошували. Думаю, всі гравці розуміють, що цей турнір може стати певним трампліном для багатьох гравців у кар’єрі, тому настрій бойовий!

В’ячеслав Волков, прес-служба ФХУ

Вас може зацікавити