“Допінг — не лише вживання заборонених препаратів”. Збірники України дізналися, як залишитися чистими у спорті

Під час зборів трьох національних збірних у броварському “Терміналі”, які відбулися минулого тижня, наші хокеїсти не лише тренувалися і слухали з уст тренерів теорію про тактичні тонкощі гри. У переддень вильоту національної команди в Будапешт і виїзду юніорської та юнацької команд у польську Криницю-Здруй спортовці мали змогу послухати лекцію, присвячену проблемі допінгу. Роль лектора взяла на себе провідний професіонал відділу зовнішніх зв’язків та інформації Національного антидопінгового центру України Ольга Завгородня.

“Цей захід схожий на ті, що ми проводили з клубами Української хокейної ліги “Сокіл” та “Білий Барс”, – каже лікар національної збірної Володимир Секретний (на фото). – Надалі обов’язково проведемо роботу й із рештою клубів. Зробили б це раніше. Затримка сталася через те, що спеціаліст НАДЦУ, який курує освітній напрям, не мала повної вакцинації. Лекція пані Завгородньої, як на мене, проводилася доволі доступною для кожного слухача мовою. В ній було мало медичної термінології, а розкривалися основні питання антидопінгового кодексу, їх статті.

Допінг в уяві спортовців — то лише вживання заборонених препаратів чи засобів, які покращують спортивні результати. Але насправді це далеко не так. Пані Ольга розповіла хокеїстам про 11 можливих порушень, про які спортовці не знають і потім щиро дивуються, що щось пішло не так. Також пані Ольга розповіла, за яких умов можна отримати дозвіл на терапевтичне використання препаратів і на основі доступних у кожній аптеці пігулок продемонструвала, як треба перевіряти, чи є в них заборонені речовини. Також хокеїсти отримали літературу, з допомогою якої вони можуть як перевіряти препарати, так і покращити свої знання з антидопінгового законодавства, Думаю, ця лекція допоможе нашим збірникам продовжити чесну гру в спорті без допінгу і бути готовими до різних процедур допінг-контролю під час найближчих чемпіонатів світу”.


Вас може зацікавити