Чемпіони! Збірна України перемагає Литву і повертається в дивізіон 1А ЧС

Національна збірна України стала переможницею чемпіонату світу в дивізіоні 1В! Дубль Данила Трахта, гол Андрія Денискіна, шатаут Богдана Дьяченка і майже бездоганна з точки зору тактики гра команди загалом принесла нашій команді перемогу в фінальному протистоянні над литовцями і вивела нас на чисте перше місце з п’ятьма звитягами в п’яти матчах!

Литва – Україна – 1:4 (0:1, 0:1, 1:2)

Шайби: 0:1 – Трахт (Мережко, Пересунько, – більш.), 09:19. 0:2 – Трахт (Сисак, Пересунько), 30:56. 0:3 – Денискін (Пангелов-Юлдашев, Мережко, – більш.), 53:54. 1:3 – Норейка (Кракаускас, Алішаускас, – більш.), 57:11. 1:4 – Пересунько (п.в.), 55:51

Литва: Армаліс; Алішаускас (К) – Проценко (2), Калейніковас – Чізас (А) – Ґінтаутас; Ґусєвас (2) – Румсевічюс (2), Четвертак – Камеляускас – Кракаускас (А); Круковскі – Ципас, Бенджюс (2) – Ґрінюс – Думчюс; Кудревічюс (2) – Лаймутіс – Норейка; Сенют. Тренер – Рон Паско

Україна: Дьяченко; Мережко (К) – Сисак, Пересунько – Мазур – Трахт; Дахновський – Пангелов-Юлдашев, Лялька (А) – Захаров – Денискін; Андрейків (4) – Ратушний, Морозов – Є. Фадєєв – Ворона (А); Толстушко – Янішевський, Кривошапкін – Садовіков – Бородай. Тренер – Дмитро Христич

Судді: Блоскі (Канада), Р. Маґнуссон (Швеція) – Ш. Олівер (Канада), Дж. Рей (США)

3 травня. Вільнюс. Twinsbet Arena. 4260 глядачів

Фінальний матч вперше на цьому чемпіонаті зібрав щось схоже на аншлаг. «Залисини» на трибунах одначе були і це пов’язано з тим, що квитки були надто дорогими. Це в кулуарах визнали зокрема й організатори. Не лише на цей матч, але на цей особливо: найдорожчі тікети вартували 70 євро, найдешевші – 23.

Так чи інакше, збірна Литви отримала потужну домашню підтримку. Правда, на старті матчу, понад півперіоду українці приголомшили господарів скаженим темпом. Перевага нашої команди була величезною. Перед матчем, пригадуючи недавній товариський поєдинок команд, голкіпер литовців Мантас Армаліс говорив, що тоді в Електренаї його партнери надто часто вилучалися і цей фактор виявився визначальним. «У фіналі ми уникнемо такої кількості вилучень», – запевняв не то вболівальників, не то себе Мантас.

Вже перший період показав, що стримувати українців без порушень литовцям складно. І їх щастя, що наші хокеїсти не використали першу більшість у самому дебюті. А всі передумови для цього були. Тоді збірна Литви вистояла. А ось другу більшість у середині періоду гості реалізували. То Данило Трахт майстерним кидком у ближню дев’ятку з лівого кола для вкидання відкрив рахунок.

Невдовзі після того збірна України грала в більшості втретє в матчі, але провела цей відрізок вже не так переконливо. І взагалі кінцівка першого періоду була за литовцями. Не то шалений старт відібрав у нашої команди трохи сил, не то господарів погнали вперед трибуни. Швидше – те й інше. Як наслідок, українці провели приблизно сім непростих хвилин, у яких довелося продемонструвати виключну самовідданість. Крім того, надійно грав у воротах Богдан Дьяченко. А перед самою сиреною на перерву Маріюс Думчюс опинившись із Богданом віч-на-віч, не влучив у ворота.

Поступаючись збірній України в техніці і швидкості, литовці намагалися взяти своє самовіддачею і нав’язати суперникові силовий хокей. Власне, в тому ключі завершувався перший період і розпочинався другий. У цьому відрізку українцям довелося потерпіти і попрацювати без шайби. Але щойно суперник отримав четверте в матчі вилучення, як перевага повернулася до нашої команди. Другу шайбу наші хокеїсти закидали вже в рівних складах, але то був наслідок гри в нерівних складах. Автором другого голу знову став Трахт, який у дотик замкнув передачу Івана Сисака зліва.

То була ідеальна з точки зору тактичної виучки гра збірної України, яка завершилася справедливою перемогою. Богдан Дьяченко вже вкотре продемонстрував вміння зіграти наднадійно у вирішальних матчах. Раніше, правда, ця риса була характерна Богданові найперше на клубному рівні, а тепер перенеслася вже й на матчі збірної.

У третьому періоді наші хокеїсти повністю контролювали хід матчу і закинули третю шайбу, отримавши чергову більшість. Литовці спробували повернутися в гру, отримавши наприкінці матчу більшість і, знявши воротаря, її реалізували. Однак щойно Віталій Андрейків повернувся з лави штрафників, як Олександр Пересунько в рівних складах вразив порожні ворота, став найкращим бомбардиром чемпіонату і зняв питання про переможця.

Тож п’ять перемог з п’яти з фантастичною різницею шайб 29:1. Ми чемпіони і після семирічної відсутності повертаємося в дивізіон 1А. З чим усіх українців і вітаємо!

Вас може зацікавити