Чех, Кеннеді і матч з чемпіонами. Як Белфаст по-хокейному підтримав Україну

Вчора, 19 квітня, ввечері у столиці Північної Ірландії Белфасті відбувся особливий хокейний матч. Місцева команда «Белфаст Джаянтс» на льоду рідної The SSE Arena приймала херсонський «Дніпро». Точніше, на очах 6300 глядачів, які заповнили всі глядацькі місця, одна одній протистояли команда зірок «Джаянтс» на чолі з запрошеним на один на матч легендарним чеським футбольно-хокейним голкіпером Петром Чехом і ті гравці «Дніпра», які не задіяні в збірних України. Оскільки тренери «щук» зараз готують до виступу на чемпіонаті світу серед юнаків нашу національну команду, херсонців до гри готував спортивний директор клубу і граючий тренер Микита Васильєв. Українська команда відправилася в Північну Ірландію в рамках туру «Hockey Can’t Stop», започаткованого фондом «Українська хокейна мрія» з метою зібрання коштів для повоєнної відбудови нашого хокею.

У складі «Белфаст Джаянтс All Stars» з’явилися колишні та нинішні гравці команди, такі як улюбленець вболівальників JJ Піккніч, нинішній головний тренер каманди Адам Кіфе та його колишній партнер Дерил Ллойд, а також легендарний воротар клубів англійської футбольної Прем’єр-ліги та нинішній голкіпер хокейного «Челмсфорд Чіфтейнс» Петр Чех.

Сама гра була не лише проявом майстерності та спортивного духу між командами-суперницями, але й проявом сили спільноти та готовності окремих людей та організацій об’єднатися в підтримку гідної справи.

Перед початком гри «Джаянтс» підняли свій стяг на честь перемоги в плей-оф-2022/2023 минулого вікенду, коли вони здолали команду «Кардіфф Девілз» 4:1 у фіналі в Ноттінґемі і оформили перший у клубній історії требл. Місцевий музикант Райан Макмуллан відкрив подію композицією «Belfast City». Стартове вкидання здійснювали Георгій Зубко та Владислав Пилипишин, український гравець юніорської команди «Джаянтс». Почесними гостями на матчі були спеціальний посол США у Північній Ірландії Джо Кенедді ІІІ і міністр Великої Британії у справах Північної Ірландії Стів Бейкер. Вони висловили свою підтримку Україні. Керівники херсонського «Дніпра» подарували панові Кеннеді клубного шарфа.

Два дублі у виконанні Ґранта Купера та Метта Маклеода допомогли команді «Giants All Stars» здобути перемогу з рахунком 9:7.Петр Чех блискуче грав у воротах «Белфаста» в першій половині гри, пропустивши лише одну шайбу від Іллі Щербака, котрий претендував на участь у юнацькому чемпіонаті світу. У другій половині поєдинку Чех поступився місцем на льоду Ендрю Діксону.

«Дніпро» провів матч у такому складі: Сулютін (Сушак); Васильєв, Панков, Портний, Р. Бойко, Горбунов; Д. Попережай, Дворник, А. Олійник, Тищенко, Стецюра, Цюра, Щербак, Бондаренко, Лєсніков, Целогородцев, Ревука.

Голи «Дніпра»: 2:1 – Щербак, 11:04. 4:2 – Панков (Цюра, Ревука), 32:23. 5:3 – Ревука, 37:09. 5:4 – Целогородцев, 43:18. 7:5 – Бондаренко (Целогородцев), 55:53. 8:6 – Ревука (Лєсніков), 57:20. 9:7 – Попережай (Стецюра), 59:56

Після гри представники від The Odyssey Trust вручили чек на £50 000 – загальну суму, зібрану на цю мить – Георгію Зубку, президенту Федерації хокею України та директору Української хокейної мрії.

Додаткові прибутки від інших активностей будуть оголошені незабаром. Керівництво The Odyssey Trust пожертвувало підписану командою джерсі «Бостон Брюїнз», котра грала проти «Джаянтс» на The SSE Arena у Белфасті в жовтні 2010 року. Джерсі розіграли на аукціоні. Зібрані £3 681 теж перераховані на рахунки «Української хокейної мрії».

Вас може зацікавити