Частина сім’ї. Американець ініціював збір коштів на підтримку двом юним українським хокеїстам

Історії юних українських гравців у наш час є однією з топових тем для провідних хокейних порталів різних країн світу. Чергова така стаття з’явилася на популярному ресурсі Elite Level Hockey. Матеріал із заголовком «Війна в Україні може зруйнувати хокейні мрії» присвячений Віталієві Ульянову і Владиславу Бомазюку, 15-річним хлопцям зі Львова, які в ці дні перебувають в американському Піттсбурзі, а минулий сезон провели в складі клубу «Піттсбурґ Ойлерз» у лізі WSI U15. Вашій увазі – переклад статті.

Вони прийшли грати в гру, яку люблять і тепер не можуть повернутися до країни, яку люблять.

Коли Марк Маклафлін з Піттсбурґа, штат Пенсільванія, взяв до себе двох українських хлопців зі Львова, він навіть не підозрював, що російське вторгнення в Україну продовжить їхнє перебування в США аж так надовго.

Влад і Віталій живуть з Марком, його дружиною та їхніми чотирма дітьми з серпня 2021 року, коли вони приїхали продовжити свою хокейну кар’єру.

Маклафлін каже, що попередньо планувалося, щоб хлопці повернулися в Україну в березні після завершення турніру і закінчили школу дистанційно, але в їхній школі сказали, що це неможливо через зміну законодавства щодо пандемії Covid-19. Та через два тижні почалася війна між росією та Україною, в результаті якої хлопці одначе не змогли повернутися додому.

І Віталій, і Влад сказали, що сумують за родиною, але поки сподіваються залишитися в Америці.

Щоб допомогти хлопцям у цей важкий час матеріально, сім’я Маклафлінів започаткувала програму Go Fund Me в надії зібрати гроші, аби юні українці мали за що жити в Піттсбурзі.

«Зі школою немає жодних проблем, окрім вартості навчання, яка навіть зі знижками становить приблизно 15 000 доларів для обох дітей, – сказав Маклафлін. – Батьки хлопців витратили приблизно по 20 000 доларів торік. Отже, ми сподіваємося зібрати приблизно таку ж суму. Їхні батьки не працюють. Наскільки я розумію, якби війна закінчилася сьогодні — що малоймовірно — їм одначе знадобилося б від шести місяців до року, щоб фінансово відновитися. Зараз я допомагаю хлопцям самоужки. Зроблю все, що можу, й надалі. Однак у мене є обмеження, бо у мене є власна дитина, яка грає з українцями в одній команді. Також хокеєм займається мій 11-річний син. А ще у мене також є восьмирічна донька та трирічний хлопчик».

Про нагоду вчитися і грати в хокей в Америці Віталій і Влад почули від тренера лише за рік до виїзду з дому. Обидва сказали, що було цікаво, але поряд з тим важко приїхати в США.

«Спочатку було важко, бо я не знав англійської. Я не знав людей і того, як вони тут живуть. Але зараз я почуваюся набагато краще», – каже Віталій.

Маклафлін говорить, що обидва хлопці – надзвичайно хороші гравці, і що в Америці Віталій забив 45 голів за один сезон, виступаючи на позиції оборонця. В Україні він закинув за сезон понад 300 шайб.

«В Україні хокей не найпопулярніший вид спорту. Найпопулярніший – футбол, у який грають буквально всі, — каже Віталій. – У США більше команд, сильніші, ніж в Україні, гравці».

«Ці хлопці тепер є частиною сім’ї і ми хочемо, щоб їм завжди було дуже комфортно, – сказав Маклафлін, який додав, що контактує з батьками хлопчиків щодня. – Я просто пообіцяв їм, що буду піклуватися про них у міру своїх можливостей. І це все, що я можу зробити».

Кайла Джексон, Elite Level Hockey

Вас може зацікавити