Бобкін: «Уже після цих зборів команди U18 ми виберемо 30 найліпших гравців до основи»

Із 17 до 22 травня на броварському «Терміналі» тренуватиметься наша команда U18 під керівництвом Олександра Бобкіна. Це вже другий юніорської збір цієї весни – перший відбувся на початку квітня. Навіщо так часто збиратись команді і як проходив навчально-тренувальний процес у Броварах цього разу, пресслужбі Федерації хокею України розповів головний тренер – пан Олександр.  

–       Наша команда U18 проводить уже другі навчально-тренувальні збори в Броварах у 2021 році. Для чого хлопці збирались уже вдруге перед літнім відпочинком?

Чемпіонат світу U18 буде за рік, тому я дуже радий, що в нас з’явилась можливість провести цією весною два навчально-тренувальні збори, аби ліпше підготуватись. Головна мета цих зборів – переглянути молодих гравців до основної команди. Спочатку на папері ми мали близько 80 кандидатів. Переглядали чимало хокеїстів особисто – приходили на матчі чемпіонату України, спостерігали за їхніми іграми онлайн у закордонних лігах. Зрештою, скоротили цей список до 60-ти осіб, запросили їх на збори.

Зараз здебільшого в Броварах тренуються наші легіонери – лише два захисники залишились із попередніх зборів. За підсумками цього тренувального табору ми виберемо 30 хокеїстів, яких запрошуватимемо вже напередодні чемпіонату світу. Так, із серпня ми цілеспрямовано готуватимемось до світової першості. Найімовірніше, вона відбудеться у квітні в італійському Асьяго. 

–       За Вашими спостереженнями, наші легіонери і гравці внутрішнього чемпіонату сильно відрізняються за рівнем гри?

І легіонери, і наші гравці приблизно одного рівня. Тож тренерському штабу є, над чим задуматись. 

–       Чи багато серед легіонерів Ваших колишніх вихованців із «Білого Барса»?

Багато-хто з хлопців уже мав досвід роботи з нами, але більшість не є вихованцями «Білого Барса». Кілька років тому в деяких гравців з’явився шанс спробувати свої сили закордоном, чим вони і скористались. Попри відстань, ми за ними слідкуємо, регулярно контактуємо з ними. Тепер же вони приїхали до нас на збори й демонструють свої навички наживо, отримали шанс проявити себе й потрапити до основного складу команди.

–       Два збори відрізняються за методами підготовки? Чи фактично змінювались лише учасники навчально-тренувального процесу?

Напрямок у підготовці в нас один і той самий. Наразі ми намагаємось гравцям привити ті тактичні напрацювання, які ми потім зможемо використовувати в офіційних іграх, розбираємо з ними різні схеми. Також ми проводимо щоденні двосторонні ігри, аби хлопці змогли проявити себе не тільки під час виконання вправ. Авжеж, основний критерій відбору – це гра хлопців. Ми планували провести товариські матчі з однолітками з Польщі, однак завадила пандемія COVID-19. Тож тепер намагаємось постійно змінювати поєднання п’ятірок, дивимось, хто як себе проявляє в тій чи іншій ігровій ситуації.  

–       Чи мало питань викликає графік зборів – перед літом, коли гравці йдуть у відпустку та як результат – втрачають фізичні кондиції… 

Наприклад, із командою U20 ми не збирались більше року, і в нас чемпіонат світу в грудні 2021 року. Може, хтось вважає, що вистачить 7-денних зборів у листопаді та в грудні, аби підготуватись до світової першості, але тренерський штаб дотримується іншої думки. На останніх зборах ми награвали тактичні схеми, продивлялись хлопців, знаходили найоптимальніші поєднання гравців із прицілом на те, що нам грати в грудні. Тому я дуже радий, що вдалось зібратись у травні. 

Також відзначу, що в нас ніколи такого не було, але ми дуже хотіли провести тренувальний збір у липні, аби залучити всіх гравців. Наприклад, на травневі збори не змогли приїхати два важливі для нас хокеїсти. Один не зумів через навчання в школі у США, а в іншого були збори з його клубом у Словаччині. У липні хотілось би виділити шість днів на тренування, а ще чотири – на товариські матчі. Але це поки що лише ідея, сам збір не затверджено. А от у листопаді та в грудні ми збиратимемось однозначно.  

–       До слова, про команду U20. Як оцінюєте збори в цілому та товариські матчі з національною збірною України, які були в середині травня?

Будемо говорити відверто, що не всі хлопці прибули в оптимальній формі на збори. Для багатьох чемпіонат завершився ще у квітні, у когось навіть у березні. Авжеж, граючи в перший день проти національної команди України ми свідомо йшли на ризик. І в першій, і в другій грі різниця в рахунку була чимала. Однак ми не дивимось на ці результати. Хлопці працювали чітко за завданням, багато-хто з них уперше потрапив до лав збірної та зіштовхнувся з суперниками такого рівня і нашими вимогами в тренувальному процесі. У цілому, я вважаю, що збори були дуже корисними. Ми вже виявили кілька хороших поєднань у ланках, тож зможемо напрацьовувати їх під офіційні ігри.   

–       Повернімося до команди U18. Хто, окрім Костянтина Буценка, наразі  допомагає Вам у Броварах?

У нас великий тренерський штаб. Дякую Федерації, що посприяли цій можливості й залучили до роботи чималу кількість спеціалістів. Зокрема, не останньої людини в українському хокеї Віталія Литвиненка. Він разом зі мною та Костянтином Леонідовичем відповідає за польових гравців. З нами працює і Олександр Федоров. Він тренує голкіперів. Дуже досвідчений спеціаліст, ми до нього завжди прислухаємось. Також зі зборів команди U20 з нами працює Микита Табашнік. Він – відеотренер і фіксує кожне тренування, кожну дію на льоду, нарізає епізоди, робить нам відеозвіти. Потім на теоретичних сесіях ми їх показуємо нашим хлопцями. Не лише усно все проговорюємо, а й ілюструємо, аби вони швидше сприймали цю інформацію, ліпше розуміли, де допустили помилку.  

–       Про плани збірної U20 Ви вже трохи розповіли. А що ж чекатиме на їхніх молодших колег?

Зараз вирішується, чи будемо ми збиратись із хлопцями у серпні. І однозначно будуть збори в листопаді, у лютому, а також у кінці березня або на початку квітня безпосередньо перед чемпіонатом світу. Єдине питання зараз вирішується щодо серпня та грудня, аби побільше потренуватись перед поверненням на міжнародну арену.


Вас може зацікавити