Артур Чолач: «Тренери «Веґаса» постійно зі мною контактують»

Сьогодні вранці обраний улітку на драфті Національної хокейної ліги клубом «Веґас Ґолден Найтс» 18-річний оборонець провів перше тренування в лавах юніорської збірної України в рамках підготовки до чемпіонату світу в дивізіоні 1В. Після завершення півторагодинного інтенсивного заняття Чолач відповів на запитання прес-служби Федерації хокею України.

– З дороги сил немає взагалі, – ділиться Артур враженнями відразу після тренування. – Організм ще не перелаштувався на інший час, вночі погано спав. Під час тренування тіло було ватним, важко кататися. Але настрій прекрасний, радий побачити усіх хлопців. Добре, що всі зібралися і в такому колективі їдемо на чемпіонат світу.

– На попередні збори ви прибути не змогли. Відповідно, заново звикати до вимог тренерського штабу Олександра Бобкіна доведеться «з коліс». Вам уже визначили партнера за дуетом оборонців?

– Є напрацювання, а конкретика буде під час двох товариських матчів зі збірними Угорщини та Італії. То гарні суперники. Угорці знаходяться в дивізіоні 1А, італійці навпаки нижче за нас. Буде цікаво з ними зіграти. Це різні школи, різні суперники. Наразі ми провели лише тренування, щоб вкотитися в процес. Перший день мого приїзду, 6 грудня, був для команди вихідним. Ввечері почнемо награвати ланки.

– Клуб «Барі Коллтс» не заперечував щодо вашого приїзду в збірну?

– Абсолютно. Мене навпаки підтримують і хочуть, щоб я грав за свою країну.

– В Канаді, у Хокейній лізі Онтаріо (ОХЛ) ви вже три місяці. Адаптувалися?

– ОХЛ – одна з найсильніших юніорських ліг у світі. По половині гравців у кожній команді задрафтовані клубами НХЛ. Там дуже серйозний рівень. Для мене то колосальний досвід. Адаптуватися до канадського хокею допоміг вересневий передсезонний збір. Наразі почуваюся в нових умовах комфортно.

– Загалом ви вже провели в ОХЛ 14 матчів, закинули в них одну шайбу і віддали чотири передачі. Але не так давно ви випадали через травму.

– В матчі проти «Садберрі Вулвз», здається, під час третьої зміни отримав плечем у голову. Як наслідок – струс мозку і близько трьох тижнів поза грою. Але зараз вже жодних симптомів не відчуваю. Спокійно тренуюся і граю.

– Нинішній заокеанський вояж розпочався для вас у літньому таборі «Веґас Ґолден Найтс». В один період навіть виглядало, що клуб НХЛ може залишити вас в обоймі.

– У 18 років закріпитися в клубі НХЛ складно. Відразу після драфту потрапити в лігу вдається одиницям. Щоби підписати контракт, треба працювати, пробиватися через Американську хокейну лігу.

– Тренери основної команди «Веґаса» стежать за вами, якось контактують?

– Зараз, у ході сезону спілкуюся з директором з розвитку гравців. Також перебуваємо на контакті з тренером захисників, зі скаутами, які приїжджають на матчі «Барі Коллтс» і спілкуються зі мною вживу, щось підказують.

– З кимось із гравців першого складу «Веґаса» встигли познайомитися?

– Такої нагоди не було. Звісно, на тренуваннях кількома словами обмінювалися. Але не більше того. На льоду спілкування було абсолютно робочим, жодної зверхності. Навпаки, мені допомагали, щось підказували.

– До старту юніорського чемпіонату світу в дивізіоні 1В залишилося п’ять днів. Що знаєте про майбутніх суперників?

– Самостійно дивився поєдинки команд Словенії і Франції. Хороші команди, добре рухаються на льоду, гарно налагоджені взаємозв’язки. То добре зіграні колективи. А сьогодні ввечері маємо провести детальний розбір гри кожного з майбутніх суперників. Можу точно сказати, що до Таллінна їдемо лише за першим місцем.


Вас може зацікавити