Артем Грабовецький: «Думаю, хокей на роликах міг би стати альтернативою для командної підготовки літом. Звісно, коли всіх перестануть дратувати ролики»

З дитинства наш нападник, який провів попередній сезон у канадському «Nipawin Hawks», Артем Грабовецький, окрім традиційного хокею, грає також у хокей на роликах. Щобільше, бере участь у чемпіонатах з цього виду спорту. Так у травні-червні цього року Артем разом з командою дійшов до чвертьфіналу чеської Екстраліги. Про такий вибір літнього хобі, відмінність між ковзанами та роликами й роликову команду мрії серед українських хокеїстів – далі у матеріалі.

Хокей на роликах – спосіб тримати себе літом?

Так, з самого дитинства ним займаюсь. Ще коли в Україні був, брав участь в чемпіонаті. Правда в Україні грали з мʼячем і могли застосовувати силові прийоми. В Чехії ж ми граємо з шайбою на пластиковому покритті і без силової боротьби.

І круто дуже. Дуже багато учасників, у нас навіть гравець з «Ванкувер Кенакс» в чемпіонаті був. Ми грали проти нього в чвертьфіналі. Через хокейний плей-оф на початок турніру він приїхати не зміг, але до другої частини нашого чемпіонату вже долучився. Я б не сказав, що він прям ключовий гравець, але все ж.

Ми грали до двох перемог і кінець кінцем поступились його команді в овертаймі.

Як так вийшло, що почав займатись хокеєм на роликах?

Мене тато всюди водив на всі секції. Я займався і фігурним катанням, і танцями, і на ролики потім кататись почав. Мені було 11-12 років, коли тільки побудували НСК «Олімпійський», там діяла роликова секція, де був кидковий центр, типу хокейного і я ходив туди з 12 до 18 років, кожного літа.

Чоловік, який керував секцією почав підключати мене до різних історій з хокеєм на роликах.

Перше ти все ж встав на ковзани чи на ролики?

Взагалі я з трьох років займався фігурним катанням, тому звісно, перше ковзани. 5 років фігурки і десь в 7,5 пішов на хокей.

В чому для тебе особисто основна відмінність між роликами і ковзанами?

Для початку, потрібно навчитись гальмувати на роликах. Якщо ти не вмієш цього, то дуже тяжко. Хтось загальмував, а ти просто проїдеш повз. Тому так, перше вчимось тормозити, падаємо, забиваємо собі поперек і бедра, а потім вже нормально.

Але взагалі допомагають ролики хокею. Руки стають мʼякші. Літом досить жарко грати на роликах, ти ж не на льоду, але в формі, тому це насамперед в хорошій фізичній формі тримає тебе.

Тому так, з цим я все літо. Зараз я граю в чеському чемпіонаті, де є 3 дорослі ліги: Естраліга, Перша і Друга ліги. Я грав в Естра, дуже хороший рівень. Було дві групи по 5 команд + плей-оф. Дуже класно.

Якби ми виграли в чвертьфіналі, то попали б до Фіналу чотирьох. По два матчі за перше-друге і третє місця. Не потрапили, на жаль. Але у нас і команда була наймолодша, порівняно з іншими. В суперників було багато гравців, наприклад, з чеської Екстраліги.

Тобто ти дограв хокейний сезон і поїхав брати участь в чемпіонаті на роликах?

Виходить, що так. Наш сезон в Канаді швидко досить закінчився, бо ми не потрапили до плей-оф. Тоді я ще місяць-півтора побув там і поїхав в Чехію. Десь також місяць-півтори тривав чемпіонат. Він почався на початку травня. Першого травня в моєї

команди вже було перше тренування, я прилетів третього і одразу до них приєднався, а вже восьмого була перша гра.

Як ти попав в цю команду?

Минулого року я грав за празьку «Спарту». Там декілька хлопців грало в хокей на роликах, вони дізнались, що я теж постійно граю літом і запросили приєднатись. Два моїх одноклубники були саме в цій команді і покликали мене. Так я з ними вже два сезони.

І плануєш продовжити в наступному?

Так, в планах теж приїхати на наступний сезон.

На твою думку, хокей на роликах міг би стати альтернативою для цілої хокейної команди, аби готуватись влітку?

А чому ні. Звісно, якщо всім сподобається, бо когось точно буде бісити, що не виходить кататись на роликах.

Насправді для хокеїстів це не складно буде, якщо навчитись гальмувати. Але і специфіку потрібно розуміти, бо навіть аби підібрати колеса, потрібен спеціаліст.

Який формат гри на роликах?

Ми знаємо 4 на 4 + воротар, два періоди по 20 хвилин. Без прокидань, без синьої лінії і без офсайдів. Відрізняється це. Якщо в льодовому хокеї ти за червону лінію заїхав, кинув шайбу, побіг, треба в когось вдаритись і зачепитись в зоні. Ми дорожимо шайбою, то тут взагалі не так. Якщо йде якась атака і вона тобі не подобається, розвертаєшся і викидаєш шайбу назад в свою зону і починаєте все заново. Це більше на футбол схоже, ніж на класичний хокей.

В плані фізики, що для тебе важче ковзани чи ролики?

Не знаю, мені здається, що приблизно однаково. Що там, що там я відчуваю себе на своєму місці.

Серед українських хокеїстів, склади свою команду для матчу на роликах.

Так, ну на ворота я б поставив Гліба Арцатбанова, але він би на таке точно не погодився, тому зупинюся на Богдані Дьяченко.

У захисті сто відсотків Артем Гребеник, у нас з ним вже давно непогана звʼязка на роликах, кожне літо граємо разом, ми жили неподалік один від одного, тож памʼятаю як ми майже кожного дня грали один на один на роликах у ковідні часи. Другим оборонцем я б обрав Олексія Дахновського, щоб було б з ким на лаві запасних пограти в «Міста і Країни».

Останній гравець, який би грав зі мною у нападі, був би Дмитро Андрощук. Це мій партнер дитинства. Він вже професійно не займається, але якщо цього хлопця розбудити о четвертій ранку і дати ключку з ковзанами, то він скоріш за все не прокинеться, але якщо прокинеться, то ноги і голову оборонцям і воротарям завʼяже так, що додому вони, скоріш за все, підуть в різних кросівках

Вас може зацікавити