Андрій Срюбко: «Команда вже зупинялась за крок до цілі, тому зробимо все, аби привезти золоті медалі в Україну»

Головний тренер молодіжної збірної України підбив підсумки листопадового збору та назвав основну мету на чемпіонат світу в дивізіоні 1В, який відбудеться 11-17 грудня в місті Блед (Словенія).

Хотів би розпочати з того, що відчувається професіоналізм хлопців. При тому радий, що в роздягальні панує дружня атмосфера, це важливий аспект будь-якої перемоги. Окремо виділю, що на листопадовому зборі гравці все одразу чули й виконували. Кожен розумів, що часу дуже мало, а на те, аби повторюватись й пояснювати щось двічі його немає зовсім.

На початку місяця ви змогли наживо побачити форму кожного із гравців, що в перспективі виступатимуть на чемпіонаті світу. Що можете сказати?

Кожен був готовий, в хорошій формі та налаштований на якісну роботу. В принципі, всі її й показали. Не можу сказати, що все було ідеально, були моменти, коли хлопці випадали технічно чи тактично.

Проте загалом до них жодного питання, всі підійшли в хорошій формі. За мною залишилось тепер правильно підібрати найсильніших на чемпіонат світу.

Загалом, чи могли б виокремити декількох хокеїстів після цих зборів. Можливо хтось здивував чи хтось навпаки лише підтвердив свій очікувано високий рівень?

Було декілька хокеїстів з високим рівнем, можливо, над іншими вони в певних аспектах виділялись. Проте особливо виділяти когось зараз не хочу. Частина просто змогла підтвердити й свій статус, й статус ліги, де вони грають.

Згадуючи більше ті збори, проаналізуємо кожен матч. Проти Карлових Варів збірна виглядала дуже добре протягом перших двох періодів, проте третій зламав загальну картину голами суперника в меншості. Чому так відбулось?

На першому нашому тренуванні я сказав гравцям, що найважливішим в нашій команді є комунікація. Немає комунікації — немає злагодженої гри.

Всі грали добре, до самої гри в мене дуже мало запитань, проте власне комунікації не вистачало. Десь хлопці розраховували, що партнер зіграє правильно і через це інші не допрацьовували крок-два в сторони. Коли йшла контратака і втрачалась шайба ці крок-два й відігравали ключову роль. Як наслідок, пропустили два голи в меншості.

Я б не сказав, що перший і другий періоди ми відіграли добре. В першу чергу я завжди дивлюсь на оборону, голи це чудово, але якщо ми пропускаємо шайби, або лише програємо позицію, то часто це може відігравати ключову роль. Якщо ти програв позицію, втратив ці метр-два, то вже ти починаєш відігруватись.

До другого матчу ми виправили проблеми в захисті, хоча там була інша проблема: суперник весь матч грав дуже грубо. Я себе дуже погано почував на лавці, коли моїх хлопців на льоду ледь не вбивали. Через це і нам хотілось провокувати грубість, провокувати конфлікти, проте у нас була абсолютно інше завдання. Ми шукали свою гру, а вони шукали як би кого зламати. Кінець кінцем їм це вдалось, з обойми вибув один із центральних наших  нападників — Ілля Крикля. Це був абсолютно не ігровий момент і допускати такого не можна.

Шість пропущених шайб від партнерів по збірній Романом Батогом. Попри всю грубість суперника та пошкодження, як оціните ігрову складову матчу?

Нас суперник змусив грати правильно. Через те, що вони грали дуже грубо, моментами навіть й жорстоко. Розганялись й атакували, це ж буквально спосіб травмувати наших гравців. Вони намагались змусити нас порушувати, а натомість, попри злість, ми старались дотримуватись всіх правил. Це й допомогло нам обіграти суперника. Ми забили на контратаках, потім у більшості.

Перша гра була значно швидшою та технічнішою, та по дотриманню правил в захисті друга однозначно була ціннішою.

Заключна гра проти команди з Літвінова. Прокоментуйте цей матч.

Це була третя гра за три дні, тим паче вона була вдень, відповідно відновитись повністю хлопці часу не мали. Та навіть попри це було видно, що в майстерності, швидкості, правильності гри ми їх перевершували. Ось це єдине, що скажу щодо третьої гри, по всіх технічних аспектах ми були кращими за суперника.

Щодо зміни амплуа Володимира Волкова. Це термінова заміна чи бажання перевірити його в іншому амплуа?

Загалом останнім часом у своєму клубі він грав в нападі, окрім цього був один травмований нападник та на одного захисника на зборі більше. Так у нас зʼявилась можливість в  матчі подивитись усіх оборонців.

Він дуже грамотний хлопець, організував декілька моментів, так, були деякі помилки, проте після пояснень одразу їх виправляв. Хороший, технічний хокеїст, дуже швидко зорієнтувався, до нього абсолютно жодних запитань, проте я все ж бачу його в захисті.

Здавалось, що Сидоренко-Крикля-Стецюра результативно працюють переважно трійкою, коли з поєднання вибув Ілля, це не зупинило Микиту й той заробив в останньому матчі 2+2. Можемо сказати, що в чемпіонаті України ростуть три перспективні й самостійні форварди?

Так, я цілком погоджуюсь, що це три талановиті перспективні форварди. Я сподіваюсь, що вони будуть й надалі розвивати свої ігрові якості та заграють в топових клубах Європи чи Америки. Я вболіваю за них.

Тренер національної збірної Дмитро Христич говорив, що за підсумками чемпіонату світу U20, вони б запросив декілька молодих гравців. Чи могли б сказати ви, що зараз в команді є хокеїсти, які готові зіграти разом з національною командою?

Так, як мінімум двоє. Проте я б навіть сказав, що запросити можна десь близько пʼяти, а ці двоє, про яких я сказав з самого початку, це ті, які б не випали ні швидкостей, ні з тактичних планів.

За підсумками листопадових зборів, Які б основні фактори вважаєте треба допрацювати перед ЧС?

Для мене зараз найголовніше буде, аби не було розриву між нападниками та оборонцями. Аби всі хлопці добре відпрацювали нашу зону, вони знають як це робити і можуть це зробити, потім щоб без помилок проходили середню й доходили до зони суперника, де мають обіграти їхніх захисників і реалізувати атаку. На практиці цих трьох матчів можу сказати, що все це наші хокеїсти можуть зробити. Єдине, що треба до цього всього додати, чого не зробили раніше, бо не хотілось їх перевантажувати, це виходи із зони та проходження захисниками середньої зони.

Про склад команди на чемпіонат світу…

Я запрошую практично всіх, хто був на зборах в Чехії, а також декілька гравців з Північної Америки. Перед чемпіонатом ми проведемо ще короткий збір, куди приїде 25 хокеїстів, за його підсумками до чемпіонату залишиться 20 польових гравців та два воротарі.

Збір в листопаді показав нам, що ми маємо дуже серйозний склад команди, наші хлопці дуже розумні й технічні, не втрачають гру навіть в найскладніших ситуаціях. Як я вже казав, зараз нашим найважчим завданням буде обрати, хто серед достойних найкращий.

За два тижні ми виконуватимемо дуже серйозне завдання — робитимемо все, аби привезти в Україну золоті медалі. Команда вже зупинялась за крок до цілі, ми будемо змінювати це.

Вас може зацікавити