Андрій Савченко очолив канадську команду. Під його керівництвом гратиме три українці

50-річний український фахівець Андрій Савченко очолив канадську команду «Веґревіль Вайперс» з однойменного містечка Веґревіль у провінції Альберта, за 130 км на схід від Едмонтона, яке відоме своїм монументом — Веґревільська писанка. «Вайперс» виступають у Can-Am Junior Hockey League (CAJHL).

Савченко – вихованець соколівської ДЮСШ. За рідну команду оборонець Савченко грав у 1991-1993-му, 1995-1999 роках. Андрій провів за «Сокіл» 182 офіційних матчі, у яких закинув 11 шайб і віддав 30 передач. Окрім того, Савченко грав за інші київські клуби «Крижинку», «Беркут», «Компаньйон» і «Поділ», рускі «Сєвєрсталь» з Череповця, московські «Крилья совєтов», ЦСКА, «Енергію» з Кемерово, американський «Knoxville Ice Bears», білоруський «Нєман» з Гродно. Андрій був чемпіоном України-2002 з «Беркутом», тричі вигравав срібні медалі нашого національного чемпіонату.

Савченко – срібний призер юнацького чемпіонату світу-1990 у складі збірної СССР (6 матчів, 1 гол + 2 передачі). За збірну України Андрій виступав на двох чемпіонатах світу і став чемпіоном Всесвітньої універсіади-1999.

Тренерську діяльність Савченко розпочав у 2013-му, очоливши юнацьку збірну України. З нею фахівець відпрацював два роки, а в наступні два працював з молодіжною збірною України. У сезоні-2017/2018 Савченко виїхав до Польщі і впродовж року готував хокеїстів а Академії міста Криниця. Повернувшись влітку 2018-го в Україну, Андрій Миколайович взявся за підготовку дітей 2006 року народження в рідному «Соколі». Під керівництвом Савченка вони ставали чемпіонами України у своїй віковій категорії чотири роки поспіль.

На початку нинішнього року Федерація хокею України довірила Андрієві Миколайовичу роботу з експериментальною збірною U17 якраз на базі юнаків 2006 року народження. Однак невдовзі після прем’єрних зборів у київському Палаці спорту в лютому почалася війна. На початку вересня Савченко увійшов до тренерського штабу Костянтина Сімчука вже в дорослому «Соколі». Та після десятка тренувань у рамках підготовчих зборів Андрій Миколайович прийняв рішення перебратися в Канаду. Невдовзі «Сокіл» має оголосити ім’я нового тренера, який допомагатиме Сімчуку-найстаршому замість Савченка.

Зауважимо, що у «Веґревіль Вайперс» під керівництвом Савченка гратимуть двоє його 16-річних вихованців з «Сокола» – чинні чемпіони України серед юнаків і кандидати в юнацьку збірну України воротар Ілля Семеха (фото зліва) і нападник Ренат Нагнєєв (фото справа).

Також продовжить виступи за «Вайперс» 21-річний вихованець «Сокола», оборонець Микита Проценко. Разом із «Соколом» у 2017-му він був бронзовим призером чемпіонату України U16, потім вигравав срібло і бронзу чемпіонатів України U20 і U19 з херсонським «Дніпром». У 2019-му Микита дебютував за дорослий склад «щук» (2 матчі) і в тому ж сезоні провів 6 поєдинків у національному чемпіонаті за київських «Крижаних Вовків». З осені 2019-го Проценко переїхав у Канаду, де спершу провів сезон за «Barrhead Bombers» у WSHL, а рік тому перебрався у Веґревіль. З «Вайперс» Микита дійшов до плей-оф CAJHL минулого сезону, а загалом у 40 матчах закинув 10 шайб і віддав 24 асисти.


Вас може зацікавити