Аліпов: «Ці збори показали, що молоді дівчата можуть гідно замінити ветеранок команди»

Жіноча збірна України з хокею востаннє виступала на міжнародній арені ще в лютому 2020 року – тоді «синьо-жовті» зіграли на чемпіонаті світу в Дивізіоні ІІ в Ісландії. Цьогоріч же через пандемію COVID-19 наша команда пропустила світову першість, однак все одно провела навчально-тренувальні збори, аби закласти якісну базу перед наступним сезоном.

У 2021 році команда почала працювати під керівництвом нового тренера Євгена Аліпова, який вперше готував жіночу збірну. Так, дівчата провели тиждень на тренувальній базі в Броварах. Як пройшли збори і яке майбутнє нашої національної команди, пресслужба Федерації хокею України дізналась у пана Аліпова

–       Яка була головна мета цих зборів? Адже через пандемію COVID-19 майже всі жіночі міжнародні змагання скасовано.

У дівчат у цьому році не було ігрової практики. Кожна підтримувала форму, як могла. Тому першочерговою метою зборів було продивитись усіх потенційних кандидаток до національної команди. Авжеж, ми хотіли залучити й нове покоління хокеїсток, яке підростає, аби познайомитись із ними, подивитись на їхню підготовку. 

–       У заявці було дуже багато молодих гравчинь-дебютанток. Чи можна говорити про те, що наша збірна взяла курс на омолодження?

Так, дійсно. Ми шукаємо нових гравчинь. На цих зборах було чимало дівчат 14-16 років. Також у резерві є кілька спортсменок, яких ми особисто ще не бачили, але маємо їх на увазі й пізніше будемо їх залучати. 

Думаю, найближчим часом з’явиться чимало нових імен в українському жіночому хокеї, оскільки тренерський штаб відновив роботу з головною командою країни. Так, на цих зборах ми познайомились із молодими хокеїстками, яким лише по 14 років, вони представляють міста з не дуже розвиненою хокейною інфраструктурою, але дівчата вже встигли нас приємно вразити своїми навичками. Якщо такі спортсменки й надалі будуть з’являтись по всій Україні – це було б чудово.

Ці збори показали, що молоді дівчата можуть гідно замінити ветеранок команди. Старші гравчині зробили великий внесок у нашу збірну, допомогли їй, тягнули її у важкі моменти. Але маємо визнати, що зараз у всьому світі є тенденція залучення юних спортсменок до лав національних команд. Вони мають кращу базову підготовку – ліпше катаються, швидше приймають рішення на льоду, загалом – суттєво виграють у конкуренції зі старшими.

–       Чи не утворився певний дисбаланс у команді через відсіювання старших хокеїсток?  

На мій погляд, у нинішній команді немає вікового дисбалансу. Тренерський штаб активно працює, аби всім хокеїсткам було комфортно – і новачкам, і більш досвідченим спортсменкам. Авжеж, є поділ «за інтересами» – старші більше спілкуються зі старшими, молодші – з молодшими. Але це нормально.  

Зазначу також, що з появою молодих гравчинь у команді з’явився запал – тренування явно стали проходити веселіше. Думаю, це теж хороший показник.

–       Наскільки ви задоволені навчально-тренувальним процесом на цих зборах?

За цей короткий термін ми змогли підтягнути індивідуальні якості кожної спортсменки. Зокрема, їхнє катання, техніку володіння шайбою та кидків. Встигли попрацювати і над тактикою. Наприклад, із виходом із зони.

Авжеж, це були короткі збори. Хотілось би вже заїхати на тренувальну базу і бути там весь рік (сміється). Але навіть така робота була корисною в нинішніх непростих умовах.  

–       Ви раніше працювали з клубом «Україночка». Тепер спробували роботу з національною жіночою командою. Які враження?

Мені сподобалась ця робота. Старші дівчата вже знали приблизні вимоги до тренувального процесу, а новачки самі по собі були на доволі хорошому рівні підготовки. Адже вони тренуються з хлопцями, працюють майже кожного дня на льоду і навіть виступають на всеукраїнських змаганнях серед хлопців. Узагалі можу відзначити таку тенденцію, що зараз чимало молодих дівчат зацікавлені грати в хокей. Авжеж, у майбутньому це зіграє збірній у плюс.

–       Коли плануються наступні збори жіночої збірної України? 

Ми хочемо провести збори в жовтні, грудні, лютому та безпосередньо перед чемпіонатом світу (точну дату та місце проведення світової першості в 2022 році в IIHF ще не оголосили – прим.). На мій погляд, такий тренувальний процес, тривалістю до тижня, буде ефективним. Потроху-потроху ми зможемо підвести гравчинь до міжнародних змагань. 

Авжеж, хотілось би попрацювати і з нашими легіонерками. Подивимось, наскільки це буде можливо. Точно чекатимемо на них на заключних зборах перед чемпіонатом світу.


Вас може зацікавити