12 виграли, чекаємо 13-ї. Анонс матчу Україна – Нідерланди на ЧС

Сьогодні, у Вербну неділю, 28 квітня, починаючи з 19:30 національна збірна України розпочне у Вільнюсі, на льоду Twinsbet Arena другий матч чемпіонату світу в дивізіоні 1В. Суперниками будуть хокеїсти збірної Нідерландів. Після феєричного старту у вигляді перемоги 8:0 над естонцями українці сповнені жаги розвинути цей успіх. Збірна Нідерландів, яка поступилася в першому матчі 0:3 суттєво оновленій збірній Китаю, не виглядає на шляху синьо-жовтої льодової дружини серйозною перешкодою. Але це не означає, що суперника можна недооцінювати.

Досі збірні України і Нідерландів грали між собою 12 разів і всі 12 матчів виграла з загальним рахунком 77-17 наша команда. Тричі, тобто кожен четвертий матч наші хокеїсти вигравали з двозначним рахунком – 10:2 у 1998-му, 11:2 в 2008-му і 14:2 в 2023-му. На цьому тлі особливо виділяється якраз перемога українців на торішньому чемпіонаті світу в Естонії, найкрупніша для нашої збірної за останніх 13 років і понині. В тій зустрічі Данило Трахт відзначився покером, а Ілля Коренчук, який не потрапив до заявки на цьогорічний чемпіонат світу – хет-триком.

Найцікавіше, що на торішньому чемпіонаті світу голландці перемогли 7:2 збірну Китаю з натуралізованими канадцями і американцями у складі, чим нівелювали стартову перемогу представників Піднебесної над українцями і подарували нам надію. Рахунок того матчу начебто спонукав китайців відмовитися від практики залучення натуралізованих гравців у команду.

Натомість 2:14 у матчі Нідерланди – Україна спонукали до змін голландців. Тренер команди, 68-річний канадський фахівець Даґ Мейсон, який очолює збірну Нідерландів – страшно подумати – з 1993-го, тобто 31 рік (до того він ще три роки очолював голландську молодіжку) на цьому чемпіонаті світу не взяв жодного з лідерів команди торішнього зразка на чолі з найкращими бомбардирами Ґусом ван Несом, Тісом ван Сьостом, Дієґо Гофландом, Дієґо Гофландом, Джеєм де Рютером, Данні Стемфером і Хорді Феркілем. І то за умови, що п’ять з семи цих хокеїстів надалі виступають під керівництвом Мейсона за «Тілбурґ Трепперз» у третій німецькій Бундеслізі.

Власне, «Тілбурґ» одначе вважається базовою командою збірної Нідерландів. Навіть без перелічених гравців у складі національної команди сьогоднішнього зразка – дев’ять представників «Трапперз». Один із них – 31-річний оборонець Алєксєй Лоґінов. Етнічний руский. Але сильно не лякайтеся. Вихованець саратовського хокею виступає за «Тілбурґ» з 16-ти років, з далекого 2009-го. З 2017-го він, отримавши паспорт Нідерландів, залучається до збірної країни, виступав за неї на ЧС-2018 і в олімпійській кваліфікації у 2020-му, на якій, до речі, протистояв збірній України.

Лютий 2020-го. Україна з Пилипом Пангеловим-Юлдашевим в складі перемагає Нідерланди в матчі олімпійської кваліфікації

Збірна Нідерландів на чемпіонаті світу-2024

Воротарі: Рууд Левенштейн («Тілбурґ Трапперз»), Мартейн Остервейк («Геренвен Флаєрз»)

Оборонці: Алєксєй Лоґінов, Бйорн Брґман, Кіліан вн Ґорп (усі – «Тілбурґ Трапперз»), Джастін ван Барсен, Фрітц Доп (обидва – «Геренвен Флаєрз»), Єлле Кроненбурґ («Ден Гаґ»), Мітч Йорґманс («Соуз Шор Кінґз», США)

Нападники: Джей Гуйсман, Вотер Сарс, Йонне де Бонт, Марвін Тіммер, Бартек Бісон (усі – «Тілбурґ Трапперз»), Тобі Тьїн-А-Тон («Ден Гаґ»), Фінн Філіппіні («Ред Іґлз Ден Босх»), Олаф-Ян Схонінґ («Льєж Бульдоґз», Бельгія), Том Спел, Леннарт Фосмер, Яспер Нордеманн, Майк Коллард (усі – «Геренвен Флаєрз»), Тімер Роденбурґ («Ковландс», Швеція)

Загалом вже зараз зрозуміло, що в такому складі збірній Нідерландів треба сильно постаратися, щоб зберегти прописку в дивізіоні 1В. Судячи з першого туру, саме голландці разом із іспанцями виглядають головними претендентами на пониження в класі.

Матч проти китайців голландці провели в таких поєднаннях: Левенштейн; ван Ґорп – Йонґманс, Бісон – Нордеманн – де Бонт; Лоґінов – Кроненбурґ, Гуйсман – Тіммер – Коллард; Доп – Борґман, Схонінґ – Сарс – Тьїн-А-Тон; Роденбурґ – Спел – Фосмер; ван Барсен, Філіппіні

Зрештою, нам своє робити. Збірна Нідерландів – чергова сходинка на шляху до дивізіону 1А. Наші хокеїсти сповнені жаги розвинути стартовий успіх.

Дивіться матч на діджитал-платформі Суспільне.Спорт, регіональних телеканалах Суспільного та YouTube-каналі SetantaSport. Передуватиме прямій трансляції передматчева студія, яка стартує о 18:30.

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

Вас може зацікавити