5 підсумків туру: IV ігровий тиждень

Четвертий ігровий тиждень в чемпіонаті України відбувся без несподіванок. Явні фаворити свої матчів ХК «Кременчук» та «Дженералз» впевнено перемогли «Рапід» (9:1 та 14:1) і «Компаньйон» (10:0 та 13:0) відповідно. «Білий Барс» двічі довів свою перевагу над «Юністю» (8:3 та 5:3), а «Донбас» у центральних матчах туру переміг на виїзді «Витязь» (7:2 та 6:1).

Цього туру голкіпер «Дженералз» Едуард Захарченко зробив другий та третій шатаути в сезоні, його одноклубник Сергій Афанасьєв увійшов до елітного клубу захисників-бомбардирів, у гонці найкращих бомбардирів змінився лідер, втім пальму першості традиційно утримують хокеїсти з Донецька, а нападаючий хокейного клубу «Кременчук» Антон Бойков з блиском та помпезністю відсвяткував свій 20-й день народження.

Крім того національний чемпіонат стоїть на порозі кількох колективних досягнень.

Про це та багато іншого у підсумках ігрового туру чемпіонату України.

 

Володимир Чердак виходить на новий рівень

З появою в «Донбасі» Іллі Докшина багато фахівців вирішили, що перша ланка донеччан відразу ж зазнає змін. Досвідченого росіянина бачили поруч із Сергієм Варламовим та Денисом Кочетковим.

Втім Анатолій Степанищев залишив у компанії лідерів колективу Володимира Чердака. І як показали матчі проти «Витязя», не прогадав. Чердак відзначився дублем у першому матчі та хет-триком у повторному. Хет-трики для нинішнього чемпіонату – справа звична, проте й «Витязь» це далеко не «Компаньйон» чи «Юність». Саме у матчі з такими суперниками й перевіряється клас гравців.

Втретє відправивши шайбу у ворота Олександра Харитонова, Чердак вийшов на першу позицію в рейтингу бомбардирів чемпіонату, випередивши своїх одноклубників Сергія Бабинця та Нікіту Буценка. Представників «Дженералз» Георгія Кіча та Олександра Караульщука Володимир обійшов ще у першому матчі.


Безкомпромісність – наше все

За 32 матчі, які вже були зіграні в чемпіонаті, глядачі жодного разу так і не побачили додатковий час. Безкомпромісність команд та однозначність результатів просто вражає – лише в трьох випадках команди завершували ігри з різницею в одну шайбу («Дженералз» переміг ХК «Кременчук» 2:1, «Компаньйон» здолав «Рапід» 4:3, а ХК «Кременчук» обіграв «Донбас» 3:2).

Втім до рекорду національних чемпіонатів командам-учасницям XXIV чемпіонату ще далеко. Нинішній показник є третім в історії проведення чемпіонатів України. В сезоні 2001-2002 команди від моменту початку змагання провели 40 поєдинків без додаткового часу. І лише у вирішальному матчі фінальної серії «Беркут» переміг «Сокіл» у серії кидків для визначення переможця гри.

Рекордним же є показник сезону 2005-2006, в якому усі 63 поєдинки завершилися в основний час гри! При цьому багато матчів завершилося з різницею лише в одну шайбу.

І якщо показник 2002 року нинішнє покоління хокеїстів може перевершити вже через два тури, то показник 2006 року може бути перевершеним лише наприкінці листопада. Втім до того часу буде надто багато матчів в цілому рівних команд.


Дидикін-style у виконанні Афанасьєва

21-річний вихованець хокейної школи міста Рибінська Сергій Афанасьєв схоже знайшов себе в українському чемпіонаті. Нерезультативний захисник, який вже спробував себе у різних чемпіонатах, у складі «Дженералз» відкрив себе з іншої сторони.

Вадим Шахрайчук відправив Афанасьєва у першу пару захисників, де він не лише підчищає огріхи партнерів (два шатаути Едуарда Захарченка виглядають дуже красномовно), а й плідно допомагає команді в атаці. Ось і скажіть після цього, що місце не красить людину.

У повторному матчі проти «Компаньйона» захиснику вдалося підкорити унікальну вершину – 7 очок в матчі! При цьому вже на 26-й хвилині поєдинку Сергій став автором хет-трику. Невипадковість такого результату Афанасьєв довів ще напередодні, коли лише переконлива гра Микити Петленка не дала четвертому номерові «Дженералз» зробити хет-трик.

Набравши сім очок, Афанасьєв став в один ряд із іншими захисниками, яким вдалося набрати таку кількість очок за матч. Щоправда, жодному із них не вдавалося зробити хет-трик.

Проте до рекорду національних чемпіонатів Сергієві ще працювати й працювати. 20 листопада 2012 року у матчі «Донбас-2» – «Білий Барс» російський захисник господарів льоду Валерій Дидикін п’ять разів вразив ворота суперників. Сам матч тоді завершився з рахунком 6:5 у овертаймі.


З претензією на континентальний рекорд

Як ви гадаєте, який найпопулярніший хокейний рахунок у світі? Не знаєте? 3:2. З таким рахунком закінчуються близько десяти відсотків усіх хокейних матчів у світі. В топових чемпіонатах цей показник сягає 14-17 відсотків. В нижчих лігах зменшується, але все одно залишається високим.

Наприклад, в минулому сезоні в Континентальній хокейній лізі з рахунком 3:2 завершилось понад 17 відсотків матчів, в національній хокейній лізі – 16,1 відсотків.

Для України рахунок 3:2 теж є найпопулярнішим в історії. Це єдиний результат, з який було зафіксовано у більш ніж 100 випадках. 110 матчів із 1513 закінчилися саме з таким підсумковим результатом. Друге місце в рейтингу рахунків посідає 4:2 (88 матчів), третє – 4:3 (80), четверте – 2:1 (67), п’яте – 3:1 (62).

Але нинішнього сезону команди взялися за новаторство – у 32 матчах зафіксовано аж 28 різних результатів! При цьому жоден із рахунків не повторювався більше двох разів. Для порівняння: за весь попередній сезон в КХЛ було зафіксовано 34 різні результати. В НХЛ і того менше – 32. При цьому кількість матчів у двох провідних хокейних лігах світу неспівставно більша за кількість матчів вітчизняного чемпіонату.

На даний момент Україна очолює умовний рейтинг європейських чемпіонатів за різноманіттям результатів матчів і має непогані шанси зазіхнути на рекорд сезону в усій Європі. Справа в тому, що щонайменше 7 рахунків, які були в кожному із попередніх чемпіонатів, ще досі не траплялися в XXIV чемпіонаті. Також не варто забувати про можливість збільшення різноманіття результатів за рахунок матчів між лідерами та аутсайдерами.

Втім розраховувати на побиття національного рекорду не варто. В сезоні 2008-2009 років було зафіксовано 69 різних результатів. Здебільшого це було обумовлено проведенням чемпіонату у різних зональних дивізіонах, де було зафіксовано ряд екзотичних рахунків (на кшталт 12:8 чи 10:9), а також матчів між командами різних дивізіонів, де професіональні команди з великими рахунками перемагали колективи із регіонів.

 

Хет-трик, перервана серія та торт на День народження

Свій 20-й день народження нападаючий хокейного клубу «Кременчук» Антон Бойков запам’ятає надовго. Ще б пак! 11-й номер кременчужан провів прекрасний поєдинок проти «Рапіда», отримав словесний та матеріальний подарунок, а також перервав рекордну національну серію із нереалізованих штрафних кидків.

Бойкову вдалося відкрити рахунок у повторному матчі, а коли в середині третього періоду Антон зробив рахунок 10:1, партнери почали грати виключно на ювіляра. Сам же Бойков на майданчик виходив через зміну і врешті-решт досяг свого. За 133 секунди до фінальної сирени у ворота «Рапіда» було призначено штрафний кидок, який впевнено реалізував Антон. Сергію Мандрикіну у цій ситуації залишилося лише розвести руками. Таким чином, Бойков перервав анти рекордну серію національного чемпіонату, яка нараховує 11 нереалізованих штрафних кидків поспіль.

А після завершення поєдинку на Антона Бойкова чекав святковий торт від уболівальників ХК «Кременчук», який нападаючий розділив зі своїми партнерами по команді.


Вас може зацікавити