5 підсумків туру: ІІ ігровий уїк-енд

2 жовтня другий ігровий уїк-енд чемпіонату України знову відкрився перемогою столичного «Рапіда». Кияни, які свої домашні матчі розпочинають о 15:00 цього разу дуже переконливо переграли харківську «Юність», зумівши за доволі рівної гри відправити у ворота опонентів 10 шайб.

Цікаві матчі глядачі побачили у Білій Церкві (2:0 та 5:1 на користь господарів у протистоянні з «Компаньйоном»), надзвичайна інтрига і драма були у Кременчуці (місцеваий хокейний клуб обмінявся перемогами із «Донбасом» 1:4 та 3:2), а вболівальники, що завітали до київського Палацу спорту стали свідками домінування місцевих команд («Дженералз» перемогли «Витязь» 5:0 та 7:1, а «Рапід» двічі виявився сильнішим за «Юність» 10:3 та 4:2).

Наразі у чемпіонаті не залишилось команд, які б не зазанали очкових втрат. І це після чотирьох зіграних матчів! Свій шанс прибрати нуль із графи « здобуті очки» в суботу втратила харківська «Юність».

Про це та інше у підсумках другого ігрового уїк-енду.

 

Національний рекорд та антирекорд

Минулого понеділка ми вже говорили про невдалу реалізацію штрафних кидків учасниками чемпіонату. Але тепер приводів поговорити про це значно більше!

По-перше, за такий короткий строк ніколи в чемпіонатах України не було призначено аж 8 штрафних кидків. В п’яти чемпіонатах такої кількості штрафних кидків за сезон не було взагалі! Для порівняння минулого сезону (включно з плей-офф) гравці лише шість разів виконували хокейні пенальті.

А тепер про досягнення зі значком «мінус»: жоден з восьми штрафних кидків на старті нинішнього сезону не було реалізовано. В другий ігровий уїк-енд на статистику «попрацювали» Артем Козієнко, Валерій Скребела, Дмитро Чорний, Олександр Караульщук та Сергій Алексанян-Петрович. При цьому, як мінімум, троє останніх можуть вважатися не просто технічними гравцями, а справжніми майстрами гри один-в-один. Саме час вигадувати спеціальний бонус за перший вдалий штрафний кидок.

Восьми поспіль нереалізованих штрафних кидків в національному чемпіонаті ще не було ніколи! І серія ця триває.


Бабинець – закидає, «Донбас» – перемагає

Якщо відкинути всі турнірні аспекти протистояння, перший поєдинок між ХК «Кременчук» та «Донбасом» був також цікавим з точки зору індивідуальних бомбардирських досягнень окремих хокеїстів.

Сергій Бабинець поступово привчає вітчизняних вболівальників до своєї результативності. Ось і у першому матчі на рахунку 15-го номера донеччан переможна шайба.

Але наступного дня поповнити свій снайперський доробок Сергієві не вдалося – на його рахунку «лише» результативна передача на Нікіту Буценка. Бабинець не закинув команда поступилась.

Зате своє бомбардирське слово сказав Севастьян Карпенко, який нинішнього відзначається виключно переможними шайбами. Так було у першому матчі проти «Дженералз», так сталося і в повторному матчі проти «Донбасу».

Наступного туру «Донбас» та ХК «Кременчук» прийматимуть «Компаньйон» і «Білий Барс» відповідно. Всі шанси для продовження тенденцій у Бабинця та Карпенка є. Як же вийде на справі, побачимо найближчими вихідними.


День вольових перемог

Якщо неділя в чемпіонаті України є днем хет-триків, то субота стала днем вольових перемог. Авторами таких матчів стали «Рапід» та ХК «Кременчук».

Рахунок першого матчу (10:3) явно розхолодив підопічних Олександра Хміля. Другий матч проходив під диктовку гостей. Завдяки шайбам Скребели та Семененка харків’яни лідирували у рахунку, мали кілька можливостей грати у більшості, не реалізували штрафний кидок… Все пішло шкереберть, коли за 22 секунди до заключної перерви господарі несподівано відіграли одну шайбу. Це окрилило киян, які провели третій період на одному диханні й зуміли вирвати перемогу у основний час.

«Кременчук» теж відігрався із 0:2, але ситуація у підопічних Дмитра Підгурського була складнішою. Тут і суперник зовсім іншого калібру, і часу на відігрівання було не так вже й багато. За 11 хвилин до завершення матчу донеччани вигравали 2:0. А потім серія помилок захисників та голкіпера гостей помножена на кураж хокеїстів «Кременчука» перевернула все з ніг на голову. Іван Підгурський, Олексій Костюк та Севастьян Карпенко розписалися у воротах Напненка й принесли господарям таку несподівану перемогу.


Харківський провал

Явно не так уявляли собі перший виїзд обидві харківські команди. І «Витязь», і «Юність» на папері мали непогані шанси зачепитися за очки у столиці. Звичайно, «Дженералз» та «Рапід» розглядалися у якості фаворитів в обох парах. Але фаворитів не явних.

«Юність» непогано розпочала матч з «Рапідом», але своїми руками кілька разів підтвердила правило «не закидаєш ти – закидають тобі». Після кожного нереалізованого виходу один-в-нуль харків’яни отримували шайбу у свої ворота. Шанс реабілітуватися за провал у першому матчі команда Валерія Пляшешника отримала наступного дня. Але гості буквально подарували суперникам три очки.

Що ж до «Витязя», то невдача у першому матчі була сприйнята, скоріше, як випадковість, як чорна смуга. «Витязь» часом виглядав непогано, мало в чому поступаючись «Дженералз». Але в суботу стало зрозуміло, що п’ятнична смуга була білою. Господарі володіли беззаперечною перевагою і лише на короткі 200 секунд дали привід засумніватися у підсумковому результаті.

В переддень матчів ми казали, що «Дженералз» та «Витязь» приблизно рівні команди. Але погодьтесь, 12:1 за дві гри – якось забагато як для матчів рівних команд.

Втім у харків’ян вже найближчого тижня будуть шанси реабілітуватись в очах своїх вболівальників: «Рапід» та «Дженералз» приїздять до першої столиці України. І якщо «Юності» буде важко на рівних протистояти «генералам», то «Витязь» виглядає очевидним фаворитом у матчах проти «Рапіда».


Поповнення у клубі шатаутистів

Ще двоє голкіперів останнього уїк-енду зуміли залишити свої ворота у недоторканості. Якщо від Едуарда Захарченка подібних звершень чекають не лише вболівальники та керівники «Дженералз», а й тренери національної збірної команди України, то Сергій Люльчук відверто здивував.

«Білий Барс» здорово провів двоматчеву дуель з «Компаньйоном», заслужено здобувши шість очок. В першому з цих поєдинків Сергій Люльчук не лише впорався з усіма кидками в напрямку своїх воріт, а й виграв дуель у найкращого нападаючого киян Дмитра Чорного.

Захарченко ж на відмінно відпрацював обидва матчі проти «Витязя», дозволивши суперникам відзначитись лише одного разу. Враховуючи форму у якій перебуває воротар національної збірної, це не останній його шатаут. Цілком можливо, що 7 чи 8 жовтня Едуард зуміє зупинити усі атакувальні потуги хокеїстів «Юності».

У кроці від свого другого шатауту був і Євген Напненко. Але голкіпер «Донбасу» не впорався із кидком Іллі Коренчука у першому матчі проти «Кременчука».


Вас може зацікавити