12-річні українці виступлять у найпрестижнішому дитячому турнірі в світі

12-18 лютого команда України, складена з хлопчиків 2010 року народження, братиме участь у міжнародних змаганнях Pee-Wee Hockey Tournament у канадському Квебеку, найпрестижнішому заході серед гравців, не старших 12-ти років, у яких щороку беруть участь по кілька десятків команд з різних країн світу.

Українська команда збиралася в Румунії, де працює український фахівець Євген Писаренко. Разом з іншим дитячим хокейним тренером Андрієм Лупандіним він почав збирати колектив для участі в турнірі у Квебеку. Кістяк команди сформували хлопці, які перебралися в Румунію після початку війни. Зараз до них приєдналися юні українські хокеїсти, які живуть і тренуються в інших європейських країнах. Команда встигла провести декілька спільних тренувань у Бухаресті. На одне з них завітав капітан збірної України Андрій Міхнов, котрий зараз виступає за «Стяуа».

Наші тренери подбали, щоб на Pee-Wee Hockey Tournament українська команда виступала в новій, вельми симпатичній формі з елементами вишиванки. Федерація хокею Україна допомогла хлопцям в організаційних аспектах.

Зауважимо, що свого часу українці вже виступали на Pee-Wee Hockey Tournament. Причому харківська команда «Дружба-78» у своєму найавтентичнішому складі, з якої власне й розпочався відлік школи, тобто хлопцями 1978 року народження, вигравала ці змагання. Серед переможців того турніру був 12-річний Андрій Лупандін. Також за «Дружбу-78» під керівництвом Івана Правілова тоді виступали майбутні гравець НХЛ Дайнюс Зубрус, хокеїст збірної України Олег Тимченко.

У 2019-2020 роках на Pee-Wee Hockey Tournament виступали юнаки київського «Сокола». Зокрема в 2020-му до Квебека їздила команда 2007 року народження, тренером якої був Олександр Матвійчук, відомий у минулому нападник збірної України, який зараз перебуває на передовій як військовослужбовець Збройних сил України.

Pee-Wee Hockey Tournament був заснований у 1960-му в рамках Квебекського зимового карнавалу. Метою змагань є збір коштів для місцевого фонду Patro Roc-Amadour і в основному його проводять волонтери та кілька співробітників. Останнім часом поєдинки відбуваються у Videotron Centre, величезній хокейній арені, яка вміщує понад 18 тисяч глядачів. До того 56 сезонів турнір відбувався у 15-тисячній арені Quebec Coliseum. Статистика демонструє, що через Pee-Wee Tournament розкрився талант понад 1200 майбутніх професіоналів Національної хокейної ліги або Всесвітньої хокейної асоціації.

Вас може зацікавити