Угорщина – Україна. Анонс товариського матчу в Будапешті

Сьогодні, 25 серпня, починаючи з 19:00 за київським часом національна команда України зіграє в Будапешті товариський матч з національною командою господарів. Цим поєдинком українці підсумують учбово-тренувальний збір, який проводили з 16 серпня в Будапешті. Відразу після матчу наша команда вирушить на автобусі до Риги, де 29 серпня – 1 вересня гратиме матчі фінального раунду олімпійської кваліфікації. Наразі тренери практично визначилися з обоймою виконавців, які виступатимуть у Латвії. Сьогоднішній поєдинок вкаже на ще одного зайвого в списку гравців, які перебувають у Будапешті.

Додамо, що більшою чи меншою мірою на цих зборах працювали всі викликані гравці, за винятком капітана команди, оборонця Ігоря Мережка з чеського «Пльзеня». Нападник фінського «Лукко» Данило Трахт долучився до команди буквально напередодні сьогоднішнього матчу. Можливості цих хокеїстів тренерський штаб знає прекрасно, а отже дав їм можливість більше попрацювати на зборах у клубах.

Нинішній матч національних команд Угорщини та України буде 31-м в історії. З попередніх 30-ти українці виграли 18, у 12-х зазнали поразок. Попередня зустріч суперників, яка відбулася 9 листопада 2023 року в Будапешті у рамках щорічного Меморіалу Тамаша Шаркозі, завершилася перемогою українців, які по ходу зустрічі поступалися 2:4, з рахунком 5:4. Переможну шайбу Владислав Куцевич тоді закинув за дві хвилини до завершення основного часу гри. А ще цей матч увійшов в історію з двох причин: бо став першим для нинішнього тренерського штабу команди України на чолі з Дмитром Христичем; друга в матчі шайба авторства Ігоря Мережка стала для українців сотою в протистояннях з угорцями. Взагалі ж наша команда забивала нинішньому суперникові 103 рази, угорці Україні – 64.

Додамо, що українці виграли в Угорщини чотири попередні зустрічі. Остання наша поразка датована 22 квітня 2022 року (2:3 за підсумками буллітної серії).

Зауважимо, що національна команда Угорщини теж веде підготовку до фінального раунду олімпійської кваліфікації, яку, до слова, прийме на арені, на якій відбуватиметься сьогоднішній матч – Vasas Jégcentrum. Суперниками угорців у боротьбі за місце на Іграх-2026 будуть команди Словаччини, Австрії і Казахстану.

Зауважимо, що після переможного для угорців чемпіонату світу в дивізіоні 1А в команди змінився тренер: канадця Кена Макадама на посаді змінив місцевий спеціаліст Дьордь Майорош, під керівництвом якого наші сусіди гратимуть в олімпійській кваліфікації і вочевидь готуватимуться до чемпіонату світу-2025 у топ-дивізіоні.

На відміну від українців, які вже провели в рамках нинішніх зборів один товариський матч (проти клубу «Дунайварош» – 4:0), угорці досі працювали в тренувальному режимі. В таборі команди готується 28 хокеїстів. Після тривалої паузи Майорош повернув у команду нападника Іштвана Барталіса, а також запросив двох дебютантів – Бенче Горвата і чемпіона Чехії серед юніорів у складі «Оцеларів» з Тршинця Алекса Горвата. За твердженням прес-служби Федерації хокею Угорщини, перед олімпійською кваліфікацією тренерський штаб зібрав усіх найсильніших, за винятком травмованого оборонця Тамаша Сарпаткі.

Склад збірної Угорщини

Воротарі: Бенче Баліш («Спарта Сарпсборґ», Норвегія), Домінік Горват («Фегервар»), Адам Вай («Попрад», Словаччина)

Оборонці: Нандор Феєш («Дьордьой»), Жомбор Дарат, Зетені Гадобаш (обоє – «Айова Гіртлендерс», США), Алекс Горват («Оцелари», Чехія), Мілан Горват (ЙоКП, Фінляндія), Роланд Кіш, Бенче Стіпшіч (обоє – «Фегервар»), Генрік Нільссон («Кальмар», Швеція), Томаш Ортенскі («Вінтертур», Швейцарія), Бенче Сабо (BJAHC)

Нападники: Дьордь Амбруш, Іштван Барталіс, Чанад Ердеї, Янош Гарі, Акош Мігай, Крістоф Немет, Балаш Шебок, Іштван Тербоч (усі – «Фегервар), Вільмош Ґалло («КооКоо», Фінляндія), Бенче Горват («Юкуріт», Фінляндія), Крістіан Надь, Іштван Шофрон (обоє – BJAHC), Мартон Немеш («Мора», Швеція), Крістоф Папп («Ліндевуд», США), Балаш Варґа (JYP, Фінляндія)

Трансляція товариського матчу національних команд Угорщини і України доступна за посиланням

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

Вас може зацікавити