Олександр Бобкін: «Завдяки кемпу в Празі почав розглядати окремих хлопців як потенційних учасників чемпіонату світу-2026»

22-27 липня юнацька збірна України (U16) проводила навчально-тренувальний збір у чеській столиці Празі. Федерація хокею України повернулася до започаткованої за лічені тижні до початку повномасштабної війни практики зборів для гравців, не старших 16 років. Два з половиною роки тому, в лютому 2022-му українці встигли провести збір у київському Палаці спорту під керівництвом Андрія Савченка і Дмитра Пазія. Однак потім було повномасштабне вторгнення і дотепер команда в такому форматі не збиралася.

У нинішньому кемпі в Празі взяли участь 25 хокеїстів: 3 воротарі, 8 оборонців та 14 нападників. Команда провела тижневу підготовку, за підсумками якої зіграла товариський матч проти чеської «Славії» U17 (4:3). Зрештою, головним підсумком цих зборів стали далеко не результати. Підсумовуємо цей етап роботи з тренером юнацької збірної України Олександром Бобкіним, котрий керував процесом у чеській столиці.

– Основною метою цих зборів було знайомство з хокеїстами 2009-2011 років народження, – каже Олександр Васильович. – Маємо достатньо хлопців, які гарно зарекомендували себе насамперед у матчах чемпіонатів України у своїх вікових категоріях. Деякі хлопці вже встигли переїхати в Європу. Ми подивилися, в якому вони стані. Можна сказати, що ми отримали повну інформацію про тих гравців, які були на зборі. При цьому з різних причин в нашому кемпі взяли участь не всі гравці, достойні бути на цю мить у збірній України U16. Переконаний, що надалі наша база даних про хокеїстів ставатиме ширшою. Самі хлопці, які зараз не потрапили на цей збір, а також їх батьки повинні розуміти, що непотрапляння на цей збір не означає, що ми не тримаємо на олівці інших хокеїстів. Шлях до збірної U18 довгий і ми плануємо переглянути якомога більшу кількість виконавців.

Наразі можу сказати, що завдяки цьому кемпу я почав серйозно розглядати окремих хлопців 2009 року народження як потенційних учасників чемпіонату світу U18 в 2026 році, в якому базовим буде 2008 рік народження.

Також через цей збір ми збиралися ознайомити гравців з моделлю гри, яку сповідує юнацька збірна України. Звісно, не факт, що до того часу, поки ці гравці доростуть до збірної, ми не змінимо модель і тактику гри, але ази, які адаптують гравців до дорослого хокею, не зміняться. Наразі ці хлопці ще налаштовані на дитяче розуміння гри. Повернувшись у клуби після цього кемпу, хтось, як хлопці 2009 року народження, продовжить грати в доросліший хокей, а хтось у силу віку ще залишиться на дитячому рівні. Головне, що зараз ми дали цим гравцям – напрям і розуміння, куди треба рухатися далі.

Під час зборів плідно попрацював з хокеїстами тренер із навичок Данило Ігнатьєв. Завдяки цим тренуванням ми побачили недоліки наших юних гравців в індивідуальній майстерності. Хтось недосконало катається, хтось не найкращим чином володіє ключкою, в когось неправильно поставлений кидок – над виправленням цих вад ми попрацювали і пояснили хлопцям, на що треба звертати увагу в майбутньому.

За всіма тренуваннями прискіпливо стежив керівник відділу національних збірних, скаут клубу НХЛ «Веґас Ґолден Найтс» Олександр Годинюк. Окремі заняття він провів на льоду, працюючи як колишній оборонець із гравцями цього амплуа. Олександр Олегович продемонстрував комплекс вправ, які активно використовуються при підготовці в командах Національної хокейної ліги.

Можна сказати, що це був пробний варіант збору для збірної України U16. Схожі кемпи плануємо зробити традиційними. Наступний такий збираємося організувати в червня-липні 2025-го. Хочемо переглянути там якомога більшу кількість гравців найближчого для U18 титульного віку, щоб готувати їх до чемпіонату світу з прицілом на дальню перспективу. Ми врахуємо перший досвід і в майбутньому залучимо до роботи також тренера воротарів і тренера оборонців.

Вас може зацікавити