Даниленко: «Зараз чимало збірних готуються після сезону, адже не хочуть втрачати форму»

Нападник Дмитро Даниленко наразі перебуває на навчально-тренувальних зборах національної команди України, що цими днями проходять у Броварах. 

Востаннє головна команда країни збиралась разом ще в лютому 2020 року, коли боролась за путівку на Олімпійські ігри в Пекіні. Після цього хокейний світ скувала пандемія COVID-19, і чимало змагань було скасовано, зокрема, і чемпіонати світу за участю України в Дивізіоні ІВ в 2020 і 2021 роках.  

В інтерв’ю з пресслужбою Федерації хокею України Дмитро поділився своїми очікуваннями від перших за тривалий час зборів, враженнями після першого знайомства з новим головним тренером команди, а також оцінив шанси «синьо-жовтих» на прийдешньому міжнародному турнірі в Любляні.

–       Чи скучив за атмосферою в національній команді? 

Останній раз я перебував у лавах збірної, коли ще виступав за команду U-20 на домашньому чемпіонаті світу в київському Палаці Спорту. З того моменту ми не збирались. Я дуже чекав на чемпіонат світу в Дивізіоні IB, але його проведенню завадила пандемія COVID-19. Так що нинішні збори дуже особливі – ми давно не бачили одне одного, раді, що змогли зібратись за такої непростої ситуації у всьому світі. 

–       Цей сезон видався доволі інтенсивним через «коронавірусні» корективи. Чи не відчуваєш наразі втому від пройденого шляху в чемпіонаті України?

Моя остання гра проти «Кременчука» була 24 березня, тож упродовж кількох тижнів я відпочивав удома. Потім я вже почав готуватись до зборів. Почуваюся добре, готовий боротись за місце в основному складі, аби вирушити на турнір у Любляні й представляти національну команду на міжнародному рівні.

–       У вас новий тренер збірної – Вадим Шахрайчук. Які враження залишились після першої зустрічі?

Ми сиділи в роздягальні, Вадим Валерійович зайшов до нас, увів у курс усіх справ щодо навчально-тренувального процесу. Ми поспілкувались близько півгодини. Одразу зрозумів, що ми в надійних руках, адже в нього є чітке розуміння, про що він говорить, великий досвід за плечима – як ігровий, так і тренерський. Залишились лише позитивні враження після першого знайомства. Тож ми з нетерпінням чекаємо на наступні тренування, щоб дізнаватись більше інформації та готуватись до матчів.

–       Як можеш описати його методи роботи? 

З Вадимом Валерійовичем ми не втрачаємо час на льоду, усі пояснення відбуваються в роздягальні. Під час тренувального процесу немає ніякого негативу, крику. Тренер дуже багато підказує. Думаю, що всі гравці наразі почувають себе спокійно та впевнено, якісно виконують свою роботу.

–       Які головні цілі окреслив пан Шахрайчук перед командою на ці збори?

Наша головна мета – підготуватись до турніру, аби бути приблизно в однакових кондиціях. Ми маємо грати швидко. Авжеж, ми повинні добре вивчити суперника. Сформувати тактичний і стратегічний план дій. Чітко знати, що нам необхідно для перемоги над опонентом. Зрештою, бути одним цілим під час матчу.

–       Який наразі ваш тренувальний графік?

У перший день ми мали лише одне вечірнє тренування, що тривало дві години. Сьогодні вранці (5 травня – прим.) тренувались на льоду, перед цим із нами займався новий тренер із загальної фізичної підготовки Олег Задоєнко. Він нас розминає та заминає. Тобто на лід ми виходимо вже добре підготовлені, якісно відновлюємось. Ввечері буде ще одне тренування, тривалістю близько 1,5 години. Можу підсумувати, що тренувань буде не так уже й багато, але вони нестимуть максимальну користь.   

–       Які твої особисті очікування від цих зборів? Чи ставиш перед собою індивідуальні цілі?

Кожні збори з національною командою – це шанс дізнатись щось нове для себе, попрацювати з позаклубним тренером, проявити себе на міжнародному рівні, подивитись на себе зі сторони й зрозуміти, у яких кондиціях ти перебуваєш, порівнюючи з іншими гравцями у Європі. Я сподіваюсь, що після цих зборів я стану лише краще, а все, чому навчусь тут, знадобиться мені наступного сезону. Авжеж, хочеться, аби наша команда перемагала на прийдешньому турнірі, а не просто «відбувала номер».

–       Як оцінюєш шанси нашої збірної на міжнародному турнірі в Любляні?

Знаю, що чимало команд збирались ще раніше за нас. Та ж Франція грала проти Італії за день до початку наших зборів, тобто хлопці готуються після сезону. Багато збірних хочуть подивитись, у яких кондиціях перебувають їхні гравці, хочуть підтримувати їхню форму. 

Чимало наших майбутніх суперників грало в еліті і з якихось причин опустилось до Дивізіону ІА. Ми ж виступаємо у Дивізіоні ІВ і нам необхідно їм протистояти. Лише Польща з нашої групи. Тож буде дуже корисно подивитись, на якому рівні ми зараз перебуваємо, порівнюючи зі світовим хокеєм. Будемо дивитись, на що ми здатні. Я впевнений, що тренери максимально добре нас підготують до цього турніру. А ми будемо старатись тішити вболівальників.


Вас може зацікавити