Олександр Яковенко- старший тренер відділення хокею ДЮСШ “Динамо” міста Богуслав відповідає на запитання прес-служби ФХУ
 

 
-Олександре Олександровичу, розкажіть, будь ласка про появу і розвиток хокею в цьому райцентрі Київської області.
 
2014 році компанія «М. С. Л.» в рамках соціального проекту побудувала в Богуславі універсальний навчально-тренувальний центр зимових видів спорту, головною метою якого є надання можливості для регулярних тренувань юних хокеїстів і фігуристів як з близьких до Богуслава районів, так і зі всієї України.
Можна сказати, що саме тоді, з 6-го листопада 2014 року в цей край і прийшли зимові види спорту, зокрема хокей.
 
-І що? Хокей одразу став настільки популярним в районі?
 
-Не те слово! Місцеві чоловіки інколи жартують, що наш район можна адміністративно віднести до Фінляндії або Латвії – настільки хокей зайняв лідируючі позиції в спортивному житті краю. За досить короткий проміжок часу була створена ДЮСШ, в якій займаються спортом місцеві дітлахи і дві аматорські команди «Шершні» і «Богуслав», які зібрали до своїх лав місцевих прихильників найшвидшої гри в світі. Хлопчачі команди з нашої ДЮСШ беруть участь в змаганнях під егідою УМХЛ в різних вікових групах, а аматорські колективи мандрують по різноманітних турнірах по всій Україні і в цьому році виступали у “Відкритій першості Ковалівки”, де у боротьбі з ще дванадцятьма колективами, які об’єднали таких самих фанатів хокею, проводили запеклі баталії. Так що, можемо сміливо говорити: хокей прийшов в цей регіон всерйоз і надовго.
 
-В яких турнірах беруть участь хлопці з Вашої ДЮСШ?
 
-Найбільш тривалий час займаються хокеєм юнаки з команди «Шершні» 2006-го року народження, які, можна сказати, весь час наздоганяють своїх однолітків з інших команд, оскільки розпочали опановувати цю гру на декілька років пізніше. В цьому сезоні команда, на жаль, зазнала кадрові втрати – її лави покинули два гравці, які перебували на головних ролях в колективі, тому, спочатку, справи були кепські – результат виступу був,будемо відверті, не найкращий, але з другої половини сезону ті виконавці, які раніше грали в другій і третій ланках почали брати гру на себе, одягнули майку лідерів і, одразу, команда почала на рівних протистояти лідерам першості.  На результаті в турнірній таблиці, це вже не могло позначитись, оскільки, дуже багато було втрачено на початку сезону, але  ми побачили найголовніше: хлопці мають характер, і готові битися на льодовому майданчику. Команда згуртовалась і має доволі амбітні плани на наступний сезон. 
А, ось, юнаки 2007-го року народження, навпаки, зайняли перше місце в своїй територіальній підгрупі, зазнавши тільки однієї поразки в овертаймі. 
Хлопці 2010-го року в розіграші «Золотої шайби» посіли в своїй групі третє місце, але для подальшого зростання команди, в цілому, має бути вирішене ключове питання – це воротарська позиція. Ми не маємо в цьому віці воротаря і вимушені «брати в оренду» голкіпера щоб мати можливість бути заявленими для участі в змаганнях. Але, віримо, що це питання – виключно часу, ми працюємо в цьому напрямку.
 
-Окрім кадрових питань, про які Ви сказали, з якими ще проблемами доводиться мати справу для повноцінного тренувального та змагального процесу?
 
-Справа в тому, що кадри, які як відомо «вирішують все» – це наше найболюче питання. З інших аспектів ми не маємо жодних проблем. Ми з моїм колегою Дмитром Толкуновим працюємо в комфортних умовах – керівництво «Льодограю» створило все потрібне для розвитку зимових видів спорту в місті: ми не маємо проблем з льодом, у нас льодова підготовка, мабуть, одна з найдовших в країні. Ще раз повторюю: єдине слабке місце – це кількісний показник дітей, які займаються в нашій ДЮСШ. Регіон не є фінансово-промисловим і, відповідно, кількість батьків, які можуть собі дозволити віддати своїм діточок на хокей не така велика, як в інших районах і областях.
 
-Як Ви плануєте вирішувати це питання? Чи існує певне розуміння, яким чином можна збільшити потік хлопчиків до Вашої ДЮСШ?
 
-Перші кроки, які ми робимо – це робота з директорами місцевих загальноосвітніх шкіл, безпосередній контакт і популяризація хокею серед жителів міста і селищ в радіусі 30 кілометрів. Ми запрошуємо дітлахів відвідати наші тренування, ігри, спілкуємося з батьками, які виявили зацікавленість – ведемо системну, кожноденну роботу щодо залучення нових гравців. Наскільки мені відомо, керівництво нашого центру розглядає намір створення спортивного ліцею, щоб діти не потребували переїздів з дому на тренування і назад, оскільки це – з одного боку вимагає чимало додаткового часу, а з іншого – подібна логістика, знову ж таки, не завжди по кишені батькам юних хокеїстів з навколошніх сіл і унеможливлює залучення перспективних гравців до наших команд. Але, ми віримо, що ми обрали єдиний правильний шлях в цьому питанні, коли вирішили «піти в маси» – вже станом на сьогодні маємо тринадцять хлопців 2013-го року народження, що дає нам впевненість в перспективах набору і підготовки команди саме по цьому року народження. Ми продовжуємо свою плідну працю і віримо, що невдовзі наші вихованці 2006, 07 років зможуть дорости до юніорської команди, яка буде гідно представляти на всеукраїнських змаганнях це історичне місто, засноване ще Ярославом Мудрим в 1032 році, а тим часом, ми з колегами підготуємо наступну зміну юних хокеїстів. Ще раз підкреслюю: ми маємо в нашому розпорядженні чудові умови і сучасну інфраструктуру, наше завдання: виправдати покладені на нас сподівання.
 
-Дякуємо за співбесіду, бажаємо Вам і Вашій команді чергових перемог і нових досягнень.

Вас може зацікавити